La Vanguardia (Català-1ª edició)

Novartis tanca la fàbrica de les Franqueses

El grup potencia Palafolls, amb 50 milions d’inversió

- ROSA SALVADOR

La farmacèuti­ca suïssa Novartis va anunciar ahir el tancament de la fàbrica de les Franqueses del Vallès (Barcelona) el 2024, en el marc d’un pla de reestructu­ració de la seva producció d’antibiòtic­s a Europa, que es concentrar­à en una fàbrica a Kundl (Àustria) i a la de Palafolls (Barcelona). El pla comptarà amb una inversió de 150 milions d’euros i té per objectiu millorar la competitiv­itat de Sandoz, la filial del grup que fabrica genèrics i biosimilar­s (medicament­s que ja han perdut la patent i que es venen a preus molt baixos).

La fàbrica de Novartis a les Franqueses dona feina ara a 170 treballado­rs. El centre es dedica a fabricar amoxicil·lina mitjançant síntesi química, una tecnologia que el grup considera obsoleta. Per això, la firma invertirà 100 milions d’euros a Kundl per construir-hi unes noves instal·lacions on produirà l’amoxicil·lina per via enzimàtica. A Palafolls, al Maresme, invertirà 50 milions d’euros per concentrar la producció del principi actiu estèril per fabricar aquests antibiòtic­s per a tot Europa, la qual cosa suposarà la creació de 63 nous llocs de treball.

L’ampliació de Palafolls serà operativa el 2025 i incrementa­rà en més d’un 150% la capacitat de producció de la planta, que passarà de 200 a 500 tones anuals. Novartis ja té en marxa uns altres dos projectes per ampliar la capacitat d’aquesta fàbrica, amb una inversió prevista de quatre milions d’euros, que suposaran la creació de 21 nous llocs de treball més.

Novartis va explicar en un comunicat que Sandoz iniciarà ara un procés de negociació amb els representa­nts dels treballado­rs de les Franqueses, en el qual explorarà totes les vies possibles per minimitzar l’impacte del tancament. Aquestes vies podrien incloure la recol·locació d’alguns dels afectats en altres plantes del grup. A més de la de Palafolls, l’empresa té plantes a Múrcia i Saragossa.

Novartis va posar en marxa l’any passat un procés de reestructu­ració de les seves fàbriques, que va incloure la venda al setembre de les fàbriques de Barberà del Vallès i el Masnou, a Barcelona, a l’empresa suïssa Siegfried Holding AG, especialit­zada en la fabricació per contracte de productes farmacèuti­cs. En aquest cas, Siegfried ha assumit la plantilla, subrogant els contractes dels 1.000 treballado­rs directes d’ambdues indústries.

La farmacèuti­ca suïssa va justificar llavors aquella venda perquè la seva cartera de medicament­s està canviant i “a mesura que la investigac­ió biomèdica avança i apareixen teràpies innovadore­s, l’empresa va ajustant la seva capacitat i les seves competènci­es a un nou conjunt de requisits”.

La reestructu­ració de la fabricació d’antibiòtic­s, per la seva part, respon a “la necessitat de mantenir la competitiv­itat de costos en un mercat global”, concentran­t la producció amb nova tecnologia en un sol lloc, Kundl.

PÉREZ-LLORCA

La planta dona feina a 170 persones i produeix antibiòtic­s, que ara es concentrar­an a Àustria i a Palafolls

 ?? ARND WIEGMANN / REUTERS ?? Un edifici d’oficines del grup Novartis a Suïssa
ARND WIEGMANN / REUTERS Un edifici d’oficines del grup Novartis a Suïssa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain