La Vanguardia (Català-1ª edició)

“El Marroc utilitza la misèria que crea per ofegar i envair Ceuta”

-

Com passa aquests dies a Ceuta? Som 84.000 habitants tancats a casa enganxats a la tele local, que retransmet a l’instant el que va passant, però els carrers estan buits i les escoles i les botigues, tancades. Tenen por?

Home, doncs sí. I vostè em demana ara una foto a la platja amb els marroquins que arriben. A mi em fa por. Hi ha milers d’immigrants a les platges i els carrers.

Faci el que pugui, una foto al terrat.

Ara ho provo i torno...

Com ha anat?

Miri, aquí la té amb l’helicòpter del president Sánchez que està a punt d’aterrar a Ceuta.

Ho veig, sí. I llegeixo que l’han xiulat.

Hi ha malestar a la ciutat.

Per què l’onada d’immigrants ara?

Com sap, el desencaden­ant immediat ha estat l’acollida humanitàri­a d’Espanya al líder del Polisario; però és només l’últim episodi en l’estratègia a llarg termini del Marroc d’utilitzar la misèria que genera i la immigració per ofegar i envair Ceuta.

Com?

Rabat sempre s’ha resistit a cooperar amb Espanya

per rellançar econòmicam­ent aquesta regió, fins i tot amb fons europeus, i així ha generat una pobresa extrema que ara aprofita políticame­nt.

De què viu la regió entorn de Ceuta? Fins al tancament de fronteres per la covid, més de 10.000 persones creuaven la frontera una vegada i una altra portant productes que són més barats a Espanya que al Marroc, que els encareix amb impostos abusius.

Contraban?

Al Marroc en diuen “contraban”, per nosaltres és comerç atípic, perquè aquests productes sí que paguen els seus impostos aquí.

Quin tipus de productes?

De tot, des de mòbils fins a medicament­s. Al Marroc només és més barat el pa, així que comprar-los aquí i vendre’ls allà és negoci.

Aquest comerç atípic continuarà? Aquests anys els marroquins han apostat per grans zones franques a Tànger, per no necessitar Ceuta, i a Nador per aïllar el port de Melilla, on va tancar la duana, i la de Castillejo­s per generar ocupació que substituir­ia el del “comerç atípic”. Va fracassar.

Qui són els marroquins que han saltat la frontera aquests dies?

 ?? RICARDO LACASA FILES ??
RICARDO LACASA FILES

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain