La Vanguardia (Català-1ª edició)

Augmenta la pressió per a un alto el foc a Gaza

Biden demana a Netanyahu “una desescalad­a significat­iva”

- MARINA MESEGUER

Malgrat la creixent pressió internacio­nal, el primer ministre en funcions d’Israel, Benjamin Netanyahu, va insistir ahir que no hi ha un termini previst per posar fi a l’operació militar a la franja de Gaza. Tot i això, el final de la violència podria ser més a prop del que les dues parts admeten. Una font de la seguretat egípcia va assegurar a l’agència Reuters que han arribat a un acord per a un alto el foc els detalls del qual es continuen discutint en secret per evitar que el pacte descarrili.

Els bombardejo­s israelians d’ahir van matar almenys sis persones i van destruir la casa d’una família de quaranta membres al sud de la franja. La família Al-Astal va assegurar a Ap que, després de l’impacte d’un míssil d’advertènci­a, amb prou feines van tenir cinc minuts per escapar de casa abans que un altre projectil convertís la seva llar en runa. L’exèrcit israelià va informar que el seu objectiu era la xarxa de túnels de Hamàs a les ciutats meridional­s de Khan Iunis i Rafah.

El Ministeri de Salut de Gaza va informar que una dona havia mort i vuit persones més van resultar ferides en els atacs. Per la seva banda, la ràdio Al-Aqsa, dirigida pel moviment islàmic Hamàs, va dir que un dels seus reporters havia mort en un altre atac aeri a la ciutat de Gaza. Entre els sis morts també hi ha dues persones que van morir quan míssils d’advertènci­a es van estavellar contra el seu apartament. Amb ells, ja són 219 els morts a la Gaza des de l’inici de les hostilitat­s el 10 de maig, entre els quals hi ha 63 nens i 36 dones. En el costat israelià hi ha 12 morts, entre ells dos nens.

Aquests atacs van tenir lloc mentre els esforços diplomàtic­s encaminats a aconseguir un alto el foc cobren força i les infraestru­ctures de Gaza, ja debilitade­s per catorze anys de bloqueig egipci i israelià, es deterioren ràpidament.

Els subministr­aments mèdics, l’aigua potable i el combustibl­e per a l’electricit­at s’estan esgotant, mentre que el sistema de claveguera­m ha resultat greument danyat i les aigües fecals

PACTE SECRET La seguretat egípcia afirma que hi ha un acord els detalls del qual encara es negocien

corren pels carrers. Gairebé 450 edificis de la franja han estat destruïts o han patit danys greus, entre els quals sis hospitals i nou centres de salut d’atenció primària, segons l’agència humanitàri­a de l’ONU.

Malgrat que dimarts els Estats Units van vetar una declaració conjunta del Consell de Seguretat de l’ONU que cridava les dues parts a l’alto el foc, la Casa Blanca va informar ahir que el president Joe Biden havia parlat per telèfon amb Netanyahu i li havia demanat que posés fi a l’atac sobre Gaza. “El president va transmetre al primer ministre que esperava una desescalad­a significat­iva avui [ahir] de cara a un alto el foc”, va dir la portaveu de la Casa Blanca, Karine JeanPierre.

Amb aquesta són ja quatre les trucades entre el mandatari dels Estats Units i l’israelià des de l’inici de les hostilitat­s, però la primera en què Joe Biden ha pressionat de manera directa i pública Netanyahu perquè accepti un alto el foc.

Fins ara l’Administra­ció Biden havia optat pel que han descrit com una “diplomàcia silenciosa i intensiva”, una estratègia criticada per dotzenes de legislador­s demòcrates, que demanaven un posicionam­ent més crític amb Israel.

A més de la trucada de Biden, Netanyahu també rebrà avui les pressions d’Alemanya. El seu ministre d’Exteriors, Heiko Maas, farà una visita llampec a Israel i als territoris palestins amb la voluntat de reduir l’escalada de tensió. Aquesta visita d’un sol dia serà la primera d’un alt responsabl­e europeu des de l’inici de la violència.

El reforç de les pressions podria tenir el seu moment àlgid avui a l’Assemblea General de l’ONU, en què, malgrat el bloqueig dels Estats Units de dimarts, se celebrarà un debat sobre “la qüestió de palestina” en què podria sentir-se un to més dur des de la butaca dels EUA.

El màxim líder de Hamàs, Ismail Haniyeh, que viu a l’estranger, ha afirmat aquesta setmana que la seva organitzac­ió ha estat contactada per les Nacions Unides, Rússia, Egipte i Qatar com a part dels esforços per a la consecució d’un alto el foc, però que “no acceptarà una solució que no estigui a l’altura dels sacrificis del poble palestí”.

INTERVENCI­Ó EUROPEA El ministre d’Exteriors alemany visita Israel i els territoris palestins

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain