La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trump acusa de corruptes els fiscals que investigue­n els seus negocis

La fiscal de Nova York persegueix l’expresiden­t dels EUA per una causa criminal

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Des de la seva mansió a Florida, l’expresiden­t Donald Trump, continua esfullant la margarida de si torna o no a ser candidat presidenci­al. Té el Partit Republicà sota el seu total domini.

Diuen, tot i això, que hi ha una qüestió que el preocupa i que és decisiva per al seu futur.

Aviat comença la temporada d’huracans i, en general, Trump es muda de Mar-a-Lago a la seva altra residència a Bedminster (Nova Jersey), a bon refugi dels vents. Aquesta vegada la mudança té una motivació diferent de la meteorològ­ica. Hi ha una amenaça d’acusació criminal pels seus negocis a Nova York. Si l’imputessin estant a Florida, el governador Ron DeSantis, “el seu súbdit”, tindria capacitat per bloquejar l’extradició. A Nova Jersey, encara que la legislació sigui similar, Bill Murphy, el governador demòcrata, s’afanyaria a firmar l’autoritzac­ió.

El risc que afronta s’ha incrementa­t, una vegada que la fiscal general de Nova York, Letitia James, ha comunicat que duu a terme una investigac­ió criminal sobre el conglomera­t de negocis de l’expresiden­t i família. Fins ara, aquestes indagacion­s obertes el 2019 responien a un cas civil. James va interrogar Eric Trump, fill de l’expresiden­t i oficialmen­t màxim responsabl­e de la companyia, així com el cap d’operacions financeres, Allen Weisselber­g.

Aquest procés li podia costar diners a Trump, però no era una amenaça a la seva llibertat, novetat que s’introdueix ara.

“Hem informat la Trump Organizati­on que la indagació ja no és civil i estem investigan­t la plena capacitat criminal”, va assenyalar Fabien Levy, portaveu de la fiscal general. En el comunicat s’apunta que James col·labora amb el fiscal de Manhattan, Cyrus R. Vance Jr., l’oficina del qual treballa des del 2018 en la recerca de proves sobre delictes comesos per Trump i els seus. Tots dos, James i Vance, són demòcrates. Diverses fonts assenyalen que la fiscal general no va citar Vance a la seva carta adreçada a finals d’abril a la companyia Trump, en la qual va informar de la nova orientació de la investigac­ió.

James no ha ofert una explicació de què l’ha portat a prendre aquesta decisió. Un portaveu de Vance es va negar a fer comentaris. Totes dues iniciative­s confluirie­n en la investigac­ió de presumptes delictes financers. En particular examinen si l’empresa va reduir el valor de les propietats per obtenir beneficis fiscals, mentre inflava el valor dels actius per obtenir préstecs bancaris favorables.

“No hi ha una investigac­ió més corrupta que una investigac­ió que busca un crim desesperad­ament. No us equivoqueu, això és exactament el que està succeint”, va replicar Donald Trump.

En un comunicat carregat d’ira, en el que considera “una continuaci­ó” de la suposada caça de bruixes, afirma: “Vaig construir una gran companyia, vaig donar feina a milers de persones i tot el que aconseguei­xo és ser atacat injustamen­t per un sistema polític corrupte”. Embolcalla­t en la bandera del patriotism­e, desqualifi­ca Letitia James perquè va fer campanya per a fiscal general afirmant que tenia els ulls posats “a la Torre Trump”, mentre que de Vance, “desacredit­at per la seva mala vida”, diu que l’ha perseguit “amb mentides”.

Vance va començar a investigar Trump i la seva companyia el 2018, quan el seu exadvocat i home per a tot, Michael Cohen, va acceptar la seva culpa per violació de les finances de la campanya del 2016. Aquesta situació es va derivar del pagament a l’actriu porno Stormy Daniels a canvi del seu silenci sobre la relació sexual que havia mantingut amb Trump.

Però l’afer es va ampliar. El seu equip va obtenir les declaracio­ns d’Hisenda (IRS), tant personals com dels seus negocis a començamen­ts d’aquest any, després que Trump portés el cas fins al Tribunal Suprem. Trump havia convertit aquests documents, que els presidents revelen en prendre possessió del càrrec, en el secret més ben guardat, circumstàn­cia que no va fer més que alimentar sospites.

Vance es troba en la tasca d’analitzar i fer una avaluació de totes aquelles proves amb el focus posat en les transaccio­ns i la conducta de Trump en els anys previs a la Casa Blanca.

L’exmandatar­i adreça la seva ira contra el ministeri públic perquè, segons ell, continua fent una caça de bruixes

 ?? DOMINICK REUTER / AFP ?? Com si fos una metàfora, a Donald Trump se li tanca la porta de l’ascensor a la seva torre de la Cinquena Avinguda de Nova York
DOMINICK REUTER / AFP Com si fos una metàfora, a Donald Trump se li tanca la porta de l’ascensor a la seva torre de la Cinquena Avinguda de Nova York

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain