La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ministra de Família d’Alemanya dimiteix per presumpte plagi de tesi

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

A Alemanya amb els doctorats no s’hi juga. La ministra de Família, la socialdemò­crata Franziska Giffey, va dimitir ahir per presumpte plagi a la seva tesi doctoral, un afer que l’acompanya des de fa tres anys. Acusada el 2019 per la plataforma col·laborativa VroniPlag Wiki d’haver copiat o no atribuït fragments de la seva tesi sobre política europea a la Universita­t Lliure de Berlín (FU), Giffey havia anat esquivant la situació. El motiu de la seva precipitad­a sortida del Govern

–quan falten quatre mesos per a les eleccions generals del 26 de setembre– és que aviat es farà pública una nova revisió de la seva tesi per part de la FU, que podria portar que li retirin el títol.

“Mantinc la meva declaració que vaig escriure el meu treball amb el millor del meu coneixemen­t i en consciènci­a”, va dir Giffey en un comunicat. “Lamento si es van colar errors a la tesi, va afegir. Giffey, de 43 anys, estrella ascendent dins del Partit Socialdemò­crata (SPD), és candidata en els comicis regionals de Berlín –ciutat que, amb estatus de land, té un alcalde amb rang de president regional–, que se celebraran el 26 de setembre, alhora que les eleccions generals.

L’SPD l’ha confirmada en la candidatur­a, amb l’esperança que el seu ràpid moviment d’abandonar el Govern de coalició de conservado­rs i socialdemò­crates la beneficiï després a les urnes. Giffey estava des de març del 2018 al capdavant del Ministeri de Família, Gent Gran, Dona i Joventut.

“Accepto la petició amb gran respecte i alhora amb gran tristesa”, va dir la cancellera Angela Merkel, que va agrair “de tot cor” a Giffey la feina feta “amb passió i compromís” al ministeri. Davant la proximitat de les eleccions, l’SPD va optar per no designar successor. Assumirà la cartera la ministra de Justícia, Christine Lambrecht.

La socialdemò­crata Giffey és la tercera ministra d’un govern de Merkel que el deixa per motius vinculats a plagi de tesi; els dos dimissiona­ris anteriors eren conservado­rs.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain