La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Marroc frena, els Estats Units callen i Espanya acumula tensions

El suport europeu és decisiu per a Espanya: Sánchez esbronca Casado

- LA CRÒNICA Enric Juliana

El Marroc frena, els Estats Units callen i Espanya acumula tensions tant a dins com a fora, després d’haver hagut de desplegar l’exèrcit en senyal de fermesa davant la maniobra marroquina d’afavorir una gran allau humana a la ciutat de Ceuta, territori espanyol i europeu. [Ceuta va ser la primera plaça de la monarquia hispànica al nord de l’Àfrica després de la mort del rei portuguès Sebastià el 1578].

Sense l’indiscutib­le suport polític de la Unió Europea, el Govern de Pedro Sánchez avui podria ser un vaixell a la deriva. En circumstàn­cies molt diferents de les actuals, la UE no va concedir el mateix suport a José María Aznar quan, el juliol del 2002, va ordenar una acció de força a l’illot de Perejil per desallotja­r els infants de marina marroquins que ocupaven aquest petit enclavamen­t de l’estret de Gibraltar, ubicat a uns vuit quilòmetre­s de Ceuta.

Aquesta vegada la Unió Europea s’ha mogut clarament a favor d’Espanya, i els Estats Units han callat. El temps és un altre i les circumstàn­cies també són molt diferents. La qüestió migratòria ocupa un lloc important a l’agenda europea, després del drama de Síria i de les greus tensions viscudes a Itàlia arran de la implosió de Líbia, després de la caiguda de Muammar al-Gaddafi aviat farà deu anys. La qüestió migratòria és a l’agenda, però no vol dir que hi hagi una política migratòria comuna. Aquests dies les autoritats europees han defensat la sobirania espanyola de Ceuta subratllan­t que aquesta frontera amb el Marroc també és frontera europea.

LA RESSACA Un cop frenada l’allau, el problema d’Espanya ara són els menors amuntegats a Ceuta

LA POSICIÓ NORD-AMERICANA El suport europeu a Espanya contrasta amb el silenci sepulcral dels Estats Units

El Marroc n’ha pres nota i ha frenat. El missatge que volia enviar ocupava ahir totes les portades: Rabat controla l’aixeta de la migració en un dels posts fronterers més sensibles de la Unió Europea i el pot obrir si se sent maltractat. Algunes fonts diplomàtiq­ues europees es pregunten aquests dies si el gest del Marroc no va més enllà de la qüestió del Sàhara Occidental i planteja una altra exigència als governs europeus: rebre el mateix tracte favorable que Turquia a canvi de frenar l’onada migratòria, una vegada obstruïdes les rutes del mar Egeu i Líbia-Lampedusa.

El Marroc controla l’aixeta del drama humà. El missatge ja

 ??  ?? Més d’un miler de joves menors d’edat i nens estan amuntegats en aquests moments en naus industrial­s de Ceuta
Més d’un miler de joves menors d’edat i nens estan amuntegats en aquests moments en naus industrial­s de Ceuta
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain