La Vanguardia (Català-1ª edició)

Centenars de menors s’amunteguen a Ceuta

Els militars munten carpes per acollir els nens

- MAYKA NAVARRO

Sánchez encara no ha tingut l’oportunita­t de parlar per telèfon amb el president Joe Biden després de la presa de possessió al gener. El nou president nordameric­à ja ha conversat, per exemple, amb el nou primer ministre italià, Mario Draghi. Fa setmanes que el Govern espanyol vol treure ferro a aquest silenci telefònic, però és evident que alguna cosa falla en la relació diplomàtic­a amb els Estats Units, davant una presidènci­a teòricamen­t més pròxima a alguns dels postulats polítics de l’Executiu espanyol. La crisi de Ceuta subratlla aquesta incomunica­ció. La representa­ció diplomàtic­a dels Estats Units a Espanya està en espera d’un nou ambaixador. Insolència de Washington? En aquests moments l’Administra­ció Biden està concentrad­a en l’esclat de Gaza, i en aquest pla necessita la col·laboració del Marroc, país que manté unes excel·lents relacions a Israel. El gest del secretari d’Estat Blinken sembla augurar que Biden no tirarà enrere el reconeixem­ent de la sobirania marroquina sobre el Sàhara Occidental que va fer Donald Trump durant els últims cinc minuts de mandat. Aquesta és la conclusió en algunes cancelleri­es. Els silencis nord-americans sempre diuen alguna cosa.

Amb el suport europeu a sobre, Sánchez va clavar ahir una reprimenda al líder de l’oposició, Pablo Casado , a qui va acusar de “deslleialt­at” per no haver defensat el Govern central, com va fer el PSOE de José Luís Rodríguez Zapatero durant la crisi de Perejil el 2002. Sánchez va sortir ahir a l’ofensiva al Congrés.

L’informe de danys encara no està tancat. Un cop continguda l’allau i després d’haver fet milers de devolucion­s, queda per resoldre la qüestió dels menors: mil nens i joves amuntegats en naus industrial­s a Ceuta. Fonts del Ministeri de l’Interior també han revelat que el ministre Fernando Grande-Marlaska es va mostrar contrari a facilitar l’ingrés hospitalar­i a Espanya del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, amb identitat algeriana falsa. Ghali, de 71 anys, estava greument malalt de covid i l’assistènci­a la va demanar Algèria. Marlaska va advertir que aquesta decisió podria comportar problemes. La ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, corre el risc de quedar a la intempèrie.

Ahir Carles Puigdemont es va pronunciar a favor del Marroc.

Encara porta la samarreta humida perquè la dessuadora blava amb què es cobreix per no passar fred no deixa que s’eixugui bé. No aixeca dos pams del terra per molt que insisteixi que ja té onze anys. “Ni sis, en tens; com a molt, set”, li insisteix en Fouad, l’habitant de Ceuta que aquests dies ajuda aquesta periodista en tasques d’intèrpret. El petit camina en solitari pel voral de la carretera que condueix al barri d’El Príncipe i es posa una mà a la boca fent el gest inconfusib­le que té gana.

Dues llaunes de tonyina amb tomàquet es reparteixe­n en el cor d’una barra de pa, que devora amb un suc de préssec. Els teus pares saben que ets aquí? “Sí”. Amb qui has vingut? “Amb amics del barri”. El petit es resisteix a continuar parlant, però al final deixa anar a en Fouad que té sis germans i que vol treballar a Espanya. “Però si encara ets un nen”, li insisteix l’habitant de Ceuta. I el petit es posa a plorar i surt corrents costa amunt cap als carrerons d’El Príncipe.

El nen, com moltes altres desenes de menors, deambula fora del control de les administra­cions, que des de dilluns concentren en unes velles naus pròximes a El Tarajal més d’un miler de joves que falta classifica­r entre majors d’edat i menors. Amuntegade­s, dormint a tres metres d’altura a les estructure­s d’unes velles prestatger­ies de metall, o directamen­t a terra, centenars de criatures estan encallades des de dilluns a Ceuta en espera d’una destinació incerta.

Durant tot el dia d’ahir sanitaris de la Creu Roja i de la mateixa Guàrdia Civil i la Policia Nacional els feien PCR i intentaven posar una mica d’ordre entre uns nois convençuts que havien fet el primer salt a una vida millor. A la tarda es van detectar els primers positius de covid, cosa que va

EL PRESIDENT, A L’OFENSIVA Sánchez exigeix a Casado el suport que va donar Zapatero a Aznar en la crisi de Perejil

EL CAS BRAHIM GHALI Marlaska va advertir que l’ingrés clandestí del líder sahrauí a Espanya era un error

obligar els responsabl­es del campament a buidar les naus i encarregar-ne la desinfecci­ó, mentre un grup de militars muntava un envelat gegant sota el qual dormiran els nens fins que es netegin les instal·lacions.

A fora d’aquestes naus també hi ha criatures que es resisteixe­n a estar sota el control de l’Administra­ció perquè temen que els retornin al Marroc. Ahir a la tarda molts treien el cap a la part baixa d’El Príncipe, la que té vistes directes sobre El Tarajal. D’altres es barrejaven entre els grups d’adolescent­s més grans que van sortir de la ciutat les últimes hores per por que els retornin i que estan amagats al camp. El Govern central ja ha retornat 5.600 immigrants, un 70% dels que van arribar a partir de dilluns.

Ahir a la tarda, malgrat el bloqueig actiu que el Marroc va recuperar al seu costat de la frontera, gairebé mig centenar de menors es van llançar a l’aigua aprofitant uns segons de boirina densa sobre la mar. A la vora del mar els militars els esperaven per retornar-los, mentre que els joves miraven de mantenir-se a l’aigua tant com puguessin confiant que en algun moment els uniformats es cansarien d’esperar-los. Capcots, tremolant de fred i alguns cridant desesperat­s, tots intentaven d’alguna manera convèncer els militars que els donessin l’oportunita­t de quedar-se.

Pocs habitants de Ceuta es van acostar al moll d’El Tarajal a contemplar les escenes. Amb la recuperaci­ó de la normalitat als carrers i amb el comerç reobert totalment, van ser molts els veïns que es van acostar als parcs a buscar els pocs joves que no s’havien amagat per oferir-los menjar i mascaretes.

Són imatges d’una tragèdia humanitàri­a que ni tan sols ahir, 72 hores després, havia tingut temps de pensar-hi amb calma el guàrdia civil de Jerez i membre del Geas (Grup Especial d’Activitats Subaquàtiq­ues) que dilluns va salvar una criatura de dos mesos que la seva mare portava al mar lligada amb draps a l’esquena. Emocionat i esgotat, va recordar a aquest diari que va pensar que es tractava d’una motxilla i que, quan va veure un cap que de tant en tant cobria l’onatge, va deslligar la petita, la va aixecar i va anar desesperat fins a la vora perquè la notava molt freda i no la sentia. I després? “No hi va haver un després; fins a l’endemà no vam parar de treure criatures de l’aigua. Eren molt petits i no sabien nedar”.

El Govern central ja ha tornat 5.600 immigrants, un 70% dels que van arribar des de dilluns

 ??  ??
 ?? BERNAT ARMANGUE / AP ??
BERNAT ARMANGUE / AP
 ?? BERNAT ARMANGUE / AP ?? Els menors esperen una resposta de l’Administra­ció
BERNAT ARMANGUE / AP Els menors esperen una resposta de l’Administra­ció
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain