La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez clama contra la dreta, que el culpa del conflicte amb el Marroc

Casado matisa que “donarà suport a l’Executiu davant qualsevol agressió exterior”

- JUAN CARLOS MERINO CARMEN DEL RIEGO

La unitat entre Pedro Sánchez i Pablo Casado, davant el greu conflicte diplomàtic obert amb el Marroc, va ser un miratge que amb prou feines es va entreveure durant la conversa telefònica que van mantenir dimarts. La sessió de control al Congrés va evidenciar ahir la impossibil­itat d’arribar a un mínim consens entre el president del Govern central i el líder del principal partit de l’oposició en un “moment crític”, segons ho va definir Sánchez.

Efectivame­nt, Casado li va donar suport, però entre duríssimes crítiques i acusacions per la seva gestió. Sánchez va reaccionar amb contundènc­ia i el va acabar acusant d’“utilitzar qualsevol calamitat per intentar fer caure el Govern espanyol”, com a parer seu també va fer amb la pandèmia. “I no ho aconseguir­à!”, el va advertir.

El líder del PP va insistir a allargar la mà per segellar un pacte d’Estat sobre migració i política exterior, però després de responsabi­litzar Sánchez de “la crisi diplomàtic­a més gran amb el Marroc de la nostra història democràtic­a”. “Aquesta és la crònica d’una crisi anunciada”, va retreure. “Fa anys que advertim d’errors diplomàtic­s del Govern central. Va començar trencant la tradició de viatjar primer al Marroc, no va reaccionar amb l’ocupació d’aigües de les Canàries ni al reconeixem­ent de Trump sobre el Sàhara, i va ocultar l’arribada amb documentac­ió falsa de Ghali”, va assenyalar sobre l’hospitalit­zació a Logronyo del líder del Front Polisario. “La pèrdua de pes exterior i el canvi d’aliats ens passa factura. Per això Biden no li torna les trucades quan ens fa més falta”, va advertir, i va instar Sánchez a rectificar. “La millor política exterior és una bona política domèstica, però el caos del seu Govern és la nostra debilitat més gran a fora”, va atiar.

El líder del PP va denunciar les companyies del mandat de

Sánchez: “No pot donar suport a l’Exèrcit mentre els seus socis de Bildu demanen de treure’l de Ceuta; no pot defensar la integritat nacional a Melilla mentre negocia l’autodeterm­inació de Catalunya amb els seus socis d’Esquerra”, va advertir. “Ha demostrat que el Govern li queda gran. No ha sabut gestionar ni la crisi sanitària, ni la crisi econòmica, ni la crisi territoria­l, ni la crisi internacio­nal”, li va retreure.

Sánchez va saltar davant les envestides. “No m’ha quedat clar. Fa costat al Govern d’Espanya o no? Aclareixi-ho”, va demanar a Casado. “Utilitzen qualsevol calamitat, la calamitat més gran de la història durant aquests últims cent anys de la humanitat amb la pandèmia, i també una crisi amb el Marroc inèdita durant aquests últims anys, per intentar fer caure el Govern. I no ho aconseguir­an!”, va reiterar.

Sánchez va destacar que l’actitud del PP és un problema per a la democràcia: “Patim una oposició que no només és deslleial amb el Govern, sinó amb els interessos generals de l’Estat i de la ciutadania”, va retreure. I va instar Casado a triar entre l’interès general i el seu interès partidista. “Tant de bo abandonin aquesta oposició deslleial amb l’Estat i assumeixin la seva responsabi­litat com a principal partit de l’oposició”, va demanar. Però va insistir que el problema de fons, a parer seu, és el de sempre: “La dreta no accepta que l’esquerra governa de manera legítima perquè ha guanyat les eleccions”.

Les acusacions de deslleialt­at

El president acusa el PP d’intentar fer-lo caure, i aquest atribueix la debilitat exterior al “caos” de l’Executiu

van fer efecte en Casado, que després del debat va insistir en la seva actitud per aclarir algun dels seus plantejame­nts. Així va voler deixar clar que el Govern central tindrà el suport del PP “per defensar la sobirania nacional i la integritat de les nostres fronteres”. Això, va subratllar, és el més important del seu missatge. Això no treu que cal analitzar com es poden millorar les coses. Per Casado això “forma part de la lleialtat, que no és submissió, sinó una lleialtat constructi­va, des de l’oposició”, que ja li hauria agradat tenir als governs del PP.

La resta, la crítica, “és una anàlisi objectiva que no pot rebatre ningú”, ja que s’està vivint “una crisi diplomàtic­a que és culpa del Marroc, però que el Govern espanyol podria haver evitat”.

Per Casado, el que val quan el president parla “a Ceuta de la integritat territoria­l d’Espanya”, també ha “de valer quan es parla a Catalunya”. I la defensa que fa el president de l’exèrcit no es pot convertir després “en atacs dels socis del Govern a l’exèrcit”. Com a conclusió, Casado va assegurar que el PP “farà costat al Govern davant de qualsevol agressió que vingui de fora”.

 ?? BERNAT ARMANGUE / AP ?? Dos menors intenten travessar a l’altra banda de la tanca a través del sostre de l’edifici fronterer
BERNAT ARMANGUE / AP Dos menors intenten travessar a l’altra banda de la tanca a través del sostre de l’edifici fronterer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain