La Vanguardia (Català-1ª edició)

Turisme segur a Espanya

-

El Govern central ha d’afinar els seus càlculs si vol salvar la temporada turística i treure l’economia espanyola de la profunda recessió en què es troba. Els representa­nts del sector, en la inauguraci­ó de la Fira Internacio­nal de Turisme (Fitur) de Madrid, han demanat que l’Estat assumeixi el cost de fer proves PCR a tots els turistes que visitin el país aquest estiu i que no tinguin passaport sanitari. Amb això es reduiria al mínim el risc d’eventuals infeccions per covid per garantir plenament la seguretat sanitària, tant per als que vinguin com per als mateixos ciutadans espanyols. França i els Estats Units, les dues grans potències turístique­s mundials juntament amb Espanya, ja han anunciat que adoptaran aquesta mesura de precaució.

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, tot i això, ha estat taxativa en la negativa que Espanya pagui les PCR als turistes internacio­nals per considerar que és una despesa difícil d’assumir, ja que el país té altres prioritats. Però la ministra Maroto, igual com els seus col·legues d’Economia i d’Hisenda, han d’analitzar amb detall aquesta decisió. Cal veure què és el que pot sortir més car: si pagar les PCR als turistes que vinguin sense passaport sanitari o el conjunt de despeses que poden derivar-se si no s’adopta la mesura.

Espanya ha d’invertir tot el que calgui per donar la imatge que és un país plenament segur sanitàriam­ent, igual com faran els Estats Units i França. Per reactivar l’economia del nostre país, així com l’ocupació, és fonamental reactivar a fons el turisme, que al seu torn resulta clau per reactivar també el comerç, l’hostaleria, el transport i el sector immobiliar­i, entre altres. Directamen­t i indirectam­ent tot això suposa reactivar més del 25% del producte interior brut, així com un elevat percentatg­e de les contractac­ions laborals i de la recaptació fiscal. Des d’un altre punt de vista, a més, la reactivaci­ó de l’activitat global que genera el turisme pot reduir les despeses socials associades al subsidi

Les proves PCR als turistes que arribin sense passaport sanitari són claus per recuperar el sector

d’atur i els ERTO. Tot això ho ha de tenir en compte el Govern central en els seus càlculs. Però sobretot, el control sanitari dels turistes que visitin Espanya suposa una protecció determinan­t per evitar que es pugui provocar al nostre país una nova onada d’infeccions per covid, sobretot a causa de noves variants, malgrat la vacunació d’un percentatg­e important de la població. En cas que s’arribés a produir aquesta eventualit­at suposaria una recaiguda sanitària greu que tindria enormes costos econòmics. Per tot plegat, els representa­nts del sector turístic tenen raó quan defensen que generalitz­ar les PCR a tots els turistes s’ha de contemplar com una inversió per garantir la reactivaci­ó de l’economia i la bona marxa de l’ocupació, en lloc de com una despesa com diu la ministra Maroto.

El debat sobre les PCR va ser subjacent en la inauguraci­ó de la 41 edició de Fitur, presidida pels Reis, i que és la primera gran fira turística que se celebra al món de forma presencial després de la declaració de la pandèmia el març de l’any passat. L’esperança és que aquesta trobada internacio­nal de Fitur marqui un punt d’inflexió positiu en l’evolució del turisme a partir d’aquest estiu. La ministra Maroto, en aquest sentit, va voler traslladar un missatge de confiança en assenyalar que Espanya està preparada per rebre amb seguretat el turisme internacio­nal. Les seves previsions, que coincideix­en amb les del sector, és que es pot encarar un estiu amb optimisme, ja que es pot recuperar el turisme nacional i la meitat de l’internacio­nal que es va rebre el 2019. No obstant això, seria millor si es reforça –amb la generalitz­ació de les PCR– el missatge que les vacances d’aquest any a Espanya són segures i, a més, tenen la garantia a tota hora d’una assistènci­a sanitària de qualitat. La pandèmia ja ha demostrat amb escreix fins a quin punt el sector turístic és essencial per a Espanya, que és el país que pateix la recessió més profunda, i per això cal invertir el necessari, i més i tot , perquè recuperi com més aviat millor la velocitat de creuer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain