La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els contagis cauen en tots els grups d’edat, fins i tot en els poc vacunats

Les morts baixen a menys de 10 casos diaris per primer cop des del juliol passat

- JOSEP CORBELLA

comunitats autònomes s’han mostrat reticents a mantenir la contractac­ió de professora­t si el Govern central no concreta més la destinació dels fons l’europeus dirigits a recursos humans. La ministra va recordar la prioritzac­ió de l’Executiu: educació de 0 a 3 anys, FCP i reforç escolar.

Els governs autonòmics creuen que, amb la nova distància interperso­nal d’1,2 metres, els alumnes caben a l’aula i no cal desdoblar classes, i la caiguda demogràfic­a farà innecessàr­ia la mesura el anys vinents. A més a més, consideren que el professora­t ja haurà rebut la segona dosi de la vacuna i els alumnes de més de 12 anys també es podrien haver vacunat. En aquest sentit, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va avançar que estudia la possibilit­at de vacunar els adolescent­s, entre 12 i 16 anys, abans que comenci el pròxim curs escolar.

Darias va subratllar que en funció del que resolgui l’Agència Europea del Medicament (EMA) sobre la vacuna de Pfizer en adolescent­s es podria decidir, juntament amb les autonomies, incloure la immunitzac­ió d’aquesta edat a l’estiu.

D’aquesta manera, el document signat, que és “viu” i subjecte a canvis els pròxims mesos, arrencarà al setembre amb l’ús de mascareta a partir dels 6 anys, la distància interperso­nal d’1,5 metres, amb flexibilit­at de rebaixar-la a 1,2, i la ventilació creuada. Darias va considerar que és aviat per revisar l’ús de les mascaretes a l’aire lliure, a l’hora del pati, un tema que s’haurà d’avaluar en la ponència d’alertes, formada per experts de les comunitats, Sanitat i societats científiqu­es.

L’acord va ser general pel que fa a la presencial­itat dels alumnes més gran,s que es va defensar pel retrocés acadèmic i l’afectació emocional que ha suposat l’educació en línia en aquest curs. Per això, llevat que la situació pandèmica se situï en nivells de risc alt, tots els estudiants tornaran a classe i, fins i tot en els pitjors escenaris, hi tornaran cada dia, encara que sigui de manera alternativ­a durant unes hores.

Entre les comunitats que han demanat menys distància a l’aula entre els alumnes hi ha Múrcia i Aragó, que advoquen perquè la separació entre les taules d’estudiants sigui d’un metre.

El nombre de casos nous de covid diagnostic­ats a Catalunya s’ha reduït entorn d’un 40% les últimes quatre setmanes. La reducció no només s’ha observat entre els grups d’edat que més vacunes han rebut, sinó també en grups joves en què la vacunació encara és minoritàri­a. Ho constata l’últim informe Evolució dels casos i de l’Rt del SARSCoV 2, publicat ahir pel grup Biocomsc de la Universita­t Politècnic­a (UPC) i l’agència AQuAS del Departamen­t de Salut.

“La incidència continua sent més alta a les franges d’edat més joves, cosa que significa que són les franges en què ara com ara hi ha més contagis”, adverteix Clara Prats, coordinado­ra de l’equip de recerca sobre covid al grup de biologia computacio­nal Biocomsc. “Però ningú no es relaciona només amb persones de la seva mateixa edat. Si es redueixen els contagis en persones grans gràcies a l’efecte directe de la vacunació, es tallaran algunes cadenes de contagi i també es reduiran els casos en grups d’edat més joves gràcies a un efecte indirecte de les vacunes”.

Aquest efecte

MASCARETES Se n’ha pactat l’ús a partir de 6 anys, tot i que es valorarà si es podran treure a l’aire lliure

LA BONA EVOLUCIÓ DE L’EPIDÈMIA A CATALUNYA

Morts (els últims 7 dies)

Millor dada des del 24 de

Pacients hospitalit­zats (el 18 de maig)

Pacients ingressats a l’UCI (el 18 de maig)

Millor dada des de l’ 1de

Incidència (per 100.000 habitants a 14 dies)

Millor dada des del

indirecte ja s’ha observat a Israel, un país on la vacunació va començar abans que a Espanya i on hi va haver un descens de contagis en col·lectius no vacunats.

La magnitud de l’efecte indirecte de les vacunes depèn de les altres mesures que s’adoptin per prevenir contagis, segons un estudi elaborat per Biocomsc per a la Comissió Europea. A Espanya els efectes directes de les vacunes ja han reduït els contagis un 17% i les morts un 80% a mitjans de maig, indica l’estudi. Si no hi hagués cap mesura de prevenció addicional els efectes indirectes podrien ajudar a reduir els contagis fins a un 26% i les morts fins a un 82%. Però amb les mesures que s’han aplicat a Espanya els contagis ja es poden haver reduït un 70% i les morts un 93%, en comparació amb les que es registrari­en si no s’hagués vacunat ningú.

Segons Prats, “això significa que és possible controlar l’epidèmia amb el nivell d’interaccio­ns socials que tenim ara. Però serà més difícil controlarl­a si es permeten grans agrupacion­s de persones que puguin causar episodis de superconta­gi”.

De cara als pròxims dies les anàlisis de Biocomsc anticipen que el descens dels conAlgunes

Nous casos diagnostic­ats durant l’última setmana

Millor dada des del 16 de

Nombre R de reproducci­ó del virus

Millor dada des del 8de

Taxa de positivita­t de les proves diagnòstiq­ues

Millor dada des del Font: DadesCovid

400 350 300 250 200 150 100

DISTÀNCIA Algunes comunitats, com Múrcia i Aragó, han reclamat reduir-la a un metre

50

FONT: tagis es frenarà a Catalunya com a conseqüènc­ia de l’increment d’interaccio­ns socials després del final de l’estat d’alarma. “Probableme­nt continuare­m millorant, però no tan ràpidament com les últimes setmanes”, assenyala Prats.

El que sí que es continuarà reduint ràpidament són la mortalitat i les hospitalit­zacions, gràcies a l’avanç de la vacunació en els grups d’edat amb més risc de patir covid greu. Ahir el nombre de persones hospitalit­zades per covid a Catalunya es va situar per sota de 1.000 per primera vegada des de l’11 d’octubre del 2020. L’última setmana el nombre de morts s’ha situat per sota de les deu diàries, cosa que no passava des de feia deu mesos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain