La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona vol aprofitar l’experiènci­a dels seus funcionari­s jubilats

- RAÚL MONTILLA

La Barcelona del demà és un tema recurrent. I, mentre es continua amb aquest debat, que potser no s’acabarà mai, el que ha fet l’Ajuntament també ha estat elaborar un pla d’“estratègia de persones i desenvolup­ament organitzat­iu” que defineix com ha de ser el mateix Consistori en un futur que, de tan immediat com és, sembla present. Les claus són diverses: el teletrebal­l, la conciliaci­ó, la igualtat, la diversitat i, de manera destacada, l’aposta pel talent propi fins al punt que es vol continuar comptant amb treballado­rs jubilats si volen, a través d’òrgans consultius.

“Tenim gent molt experta en moltes matèries. Treballado­rs que estan disposats a traslladar tota aquesta experiènci­a. Ho hem d’aprofitar”, explica el director de Recursos Humans, Javier Pascual, que apunta, a més de cap a la fórmula dels òrgans consultius, cap a altres possibles vies com la col·laboració laboral, el desenvolup­ament de xerrades, activitats...

En aquest punt, el responsabl­e municipal recorda com amb la pandèmia els empleats municipals no només s’han bolcat en les seves feines habituals, sinó també com membres de diferents departamen­ts han col·laborat per muntar, per exemple, hospitals: celebrar grans festivals dona galons. Talent, en resum, que no es vol perdre, però que també es vol potenciar internamen­t amb plans de desenvolup­ament profession­al, nous recursos d’aprenentat­ge, una valoració de llocs de treball... I tot embolcalla­t amb una ferma aposta per la digitalitz­ació. “Quan va començar la pandèmia hi havia 200 persones que teletrebal­laven, dies després eren 5.000 i al cap de poc eren 10.000”, apunta la gerent municipal, Sara Berbel.

Digitalitz­ació dels profession­als i de la mateixa organitzac­ió perquè els ciutadans cada vegada puguin fer més processos per la via digital (ja se’n poden fer 127 a través del mòbil), però sense que el teletrebal­l suposi un cost per a la conciliaci­ó. Per això també es vol elaborar un pacte del temps que garanteixi la desconnexi­ó digital i una cosa que sona simple però que no sempre és habitual: tenir horaris racionals.

De manera paral·lela a tot l’anterior, altres objectius són avançar en la igualtat entre homes i dones, però també en la diversitat. “Les gerències són paritàries,

El Consistori aposta per la digitalitz­ació i el teletrebal­l amb un pacte del temps per racionalit­zar horaris

no havia passat mai. I ho vam aconseguir fent aflorar currículum­s de dones que estaven en un segon nivell”, explica Berbel.

Per la seva part, Javier Pascual recorda que el de Barcelona ha estat el primer Ajuntament que ha reservat un 40% de les noves convocatòr­ies de la Guàrdia Urbana

a dones. “I en la convocatòr­ia del 5 de juny incorporem proves d’urdú, àrab i xinès. Ens estem dirigint a les segones generacion­s pels altres requisits, però avancem en la diversitat”, afegeix el director de Recursos Humans. Una diversitat per la qual es vol apostar en el conjunt de l’Ajuntament, alhora que també es volen obrir més les portes a les persones amb discapacit­at.

“Volem reforçar els valors, el talent de l’organitzac­ió, captar persones amb aquests valors i potenciar les que tenim a la casa. Treballar per la motivació, pel benestar de la plantilla, avançar en la profession­alització, millorar les competènci­es i actualitza­r les habilitats digitals. I sempre tenint presents elements de gènere i diversitat. I això ens servirà per anar cap a una organitzac­ió més humana, més resolutiva i innovadora, que s’anticipi als reptes de ciutat”, diu la regidora de Règim Intern, Montse Ballarín.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain