La Vanguardia (Català-1ª edició)

La restauraci­ó exigeix un descompte d’un 60% en la taxa de terrasses

- LUIS BENVENUTY

El Gremi de Restauraci­ó de Barcelona exigeix al govern de l’alcaldessa Ada Colau un nou descompte en el cobrament de la taxa de terrasses d’aquest any, concretame­nt d’un 60% entre els mesos de gener i abril, que se suma a la reducció d’un 75% aplicable durant tot l’any.

Sí, es tracta d’una exigència, no d’una petició. I a parer seu emparada per la llei, el sentit comú i l’evolució de les circumstàn­cies i restriccio­ns durant aquest any. Els restaurado­rs subratllen en tot moment que el pagament d’aquest tribut ha de ser proporcion­al a les hores que es va poder dur a terme l’activitat en qüestió. I amb la calculador­a a la mà asseguren que de cap manera no els surten els comptes, que el que està passant no és just.

Tot i això, el govern de l’alcaldessa Colau en fa una lectura ben diferent i entén que tots els imprevisto­s a què es refereixen els restaurado­rs ja estaven previstos en el gran descompte de la taxa estipulat per a aquest any. El grup municipal d’ERC va presentar ahir a la comissió d’Economia un prec destinat revisar el cobrament de la taxa. “Si no es pot desenvolup­ar l’activitat no es cobra la taxa –va respondre la regidora d’Hisenda, la socialista

Montserrat Ballarín, i amb les terrasses ja vam establir una clàusula especial, però no són clàusules acumulativ­es”.

A més, el Gremi vol emprendre com més aviat millor, amb el govern de l’alcaldessa Colau i també totes les forces de l’oposició, les negociacio­ns entorn de la taxa de l’any que ve. En realitat l’objectiu dels restaurado­rs barcelonin­s va més enllà de pal·liar els tremends efectes de la pandèmia en tants negocis. Abans que el virus irrompés a la ciutat l’Ajuntament ja va establir un encariment de la taxa de terrasses molt important (brutal, desproporc­ionat i fins i tot gentrifica­dor, segons van denunciar al seu dia els mateixos restaurado­rs).

Fa unes quantes setmanes els empresaris de la plaça Reial denunciave­n que, malgrat la bonificaci­ó municipal d’un 75% sobre el pagament de la taxa d’aquest any, l’encariment anterior va ser tan alt –en alguns casos de fins i tot un 61%– que la pressió que aquests restaurado­rs pateixen en aquests moments durs és, asseguren, molt asfixiant.

Sobre això l’executiu de Colau es mostra obert al diàleg i a acordar la taxa de l’any ve amb els restaurado­rs i tots els grups de l’oposició, sempre consideran­t l’evolució de l’economia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain