La Vanguardia (Català-1ª edició)

Per què cap país no vol repatriar dones occidental­s de l’EI?

Alba Sotorra retrata el drama de la vida després de l’Estat Islàmic

- ASTRID MESEGUER

Després del “viatge tan dur” que va significar Comandante Arian, una historia de mujeres, guerra y libertad, en què Alba Sotorra (Reus, 1980) va retratar la lluita de les guerriller­es kurdes contra l’Estat Islàmic, la cineasta catalana tenia previst rodar a Barcelona una pel·lícula ben diferent, Francesca i l’amor, però no va trigar a embarcar-se en una nova aventura en terres sirianes. El retorn: la vida després de l’ISIS, que es presenta a la secció Panorama del festival DocsBarcel­ona, aborda la situació d’un grup de dones occidental­s que se sentien marginades als seus països, amb problemes de comunicaci­ó a les seves famílies, i es van adherir a l’EI perquè volien practicar l’islam i van ser enganyades pels vídeos propagandí­stics.

Després del final del Califat de l’EI a Síria, el març del 2019, es troben encara en campaments kurds de refugiats amb els seus fills –en total hi ha més de 64.000 persones entre dones i nens– esperant la tan anhelada oportunita­t de reconstrui­r les seves vides a casa. Però cap país no vol repatriar-los. Sotorra ha pogut documentar la seva terrible situació de manera excepciona­l.

“Em va sorgir l’oportunita­t de poder entrar a aquests camps, que són com presons de difícil accés, gràcies que estan controlats per les forces kurdes femenines amb qui havia estat treballant tres anys”, explica a La Vanguardia. Les imatges mostren nens que amb prou feines han fet quatre anys jugant entre barracons. Passen gana, igual que les seves mares, que es penedeixen d’haver format part de la secta. “Quan t’adoctrinen no te n’adones fins que no en surts”, diu Hoda Muthana, una nord-americana d’origen musulmà que va contactar amb el grup terrorista a través de les xarxes socials. Per a Sotorra no va ser fàcil que aquestes dones relatessin les seves vivències davant la càmera. “Va ser un procés llarg i dur per a totes, perquè hi havia una desconfian­ça absoluta. Però és normal perquè hi havia molt dolor i va ser maco viure aquest procés, si més no per a l’equip de rodatge, i com vam intentar trencar aquells murs. El millor va ser passar temps juntes”, afirma.

“Pensàvem que les dones de l’EI, les kurdes i jo no teníem res en comú, i al final ens vam trobar amb experiènci­es comunes viscudes durant la guerra”, afegeix. Però passa el temps i ningú no acull aquestes dones i els seus fills, que viuen en circumstàn­cies deplorable­s. “Mantenir dones i nens en una situació de precarieta­t sense dret a una vida digna no és més que aliment per als grups radicals que continuen reclutant i demostra que Occident és injust amb la comunitat musulmana”, afirma la directora, que no perd l’esperança que la seva obra desperti el debat internacio­nal i ajudi a canviar les coses. De moment, les Nacions Unides organitzar­an un esdevenime­nt al juliol d’antiterror­isme i projectarà el documental com una de les activitats importants.

Alba Sotorra afirma que Occident es comporta de manera injusta amb la comunitat musulmana

 ?? DOCSBARCEL­ONA ?? Més de 64.000 dones i nens occidental­s de l’ISIS encara viuen en campaments kurds de refugiats
DOCSBARCEL­ONA Més de 64.000 dones i nens occidental­s de l’ISIS encara viuen en campaments kurds de refugiats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain