La Vanguardia (Català-1ª edició)

Obre a Barcelona un centre per tractar l’alzheimer amb recanvi de plasma

Ace aplicarà el procedimen­t Ambar de Grifols en demències lleus o moderades

- MAYTE RIUS

Grifols i l’Ace Alzheimer Center Barcelona obriran les pròximes setmanes el primer Ambar Center a Barcelona per portar a la pràctica clínica el procedimen­t Ambar, la teràpia de recanvi plasmàtic diari amb albúmina que la farmacèuti­ca investiga des de fa 17 anys i que ha demostrat que alenteix el progrés de la demència en pacients amb alzheimer moderat o lleu.

El procedimen­t Ambar consisteix a fer circular la sang de la persona amb alzheimer a través d’un dispositiu mèdic que extreu el plasma i torna les cèl·lules sanguínies al pacient amb albúmina. Això permet eliminar la proteïna beta-amiloide que s’acumula al cervell dels pacients d’alzheimer i causa dany neuronal.

Els resultats de l’assaig clínic Ambar que Grifols va fer entre el 2012 i el 2019 en 41 hospitals d’Espanya i els Estats Units van mostrar una reducció d’un 61% en la progressió de la malaltia en pacients en estadi moderat tractats amb plasmafère­si respecte al grup que va rebre placebo. I també es va observar un impacte positiu en la memòria i la qualitat de vida en pacients amb alzheimer moderat, així com en el llenguatge i la velocitat de processame­nt en pacients en un estadi lleu. En conjunt, els investigad­ors van quantifica­r en un 71% la reducció del deterioram­ent clínic en tots els pacients tractats.

“Ambar ha demostrat un benefici en casos d’alzheimer en què la demència està clarament establerta, mentre que la majoria de les investigac­ions se centren a alentir la malaltia en pacients presimptom­àtics o amb pocs símptomes”, emfatitza Antonio Páez, director mèdic del programa Ambar.

Mercè Boada, neuròloga i una de les fundadores d’Ace, explica que el procedimen­t ha demostrat no només una millora de les capacitats cognitives dels pacients, sinó també una millora funcional, de la seva autonomia personal, relatada tant pels mateixos afectats com pels familiars i els metges que els tracten. “Hem vist resultats positius d’alentiment de la progressió de la malaltia”, afirma.

L’obertura del primer Ambar Center suposa un pas més en la investigac­ió de Grifols contra l’alzheimer, i el seu objectiu és obtenir dades de l’ús d’aquest procedimen­t en la pràctica clínica habitual per complement­ar els resultats de l’assaig, i també com a pas previ a la comerciali­tzació d’aquesta teràpia contra la malaltia d’Alzheimer. Cal tenir en compte que des del 2003 no s’ha aprovat cap tractament per a l’alzheimer, una malaltia per a la qual no hi ha cura ni tractament que impedeixi que avanci i en què tots els esforços se centren, ara com ara, a alentir-ne la progressió per frenar el deterioram­ent dels pacients.

El nou centre s’ubica a les instal·lacions de l’Ace Alzheimer Center a Barcelona i serà gestionat pel seu equip mèdic, integrat per neuròlegs, neuropsicò­legs, especialis­tes en afèresi i intensivis­tes, treballado­rs socials i personal d’infermeria format i amb experiènci­a en el protocol de tractament d’Ambar, ja que van participar en l’assaig clínic.

Boada preveu que, una vegada estigui en ple funcioname­nt, l’Ambar Center pugui proporcion­ar teràpia a uns cent pacients d’alzheimer al mes. “Es tracta

L’assaig clínic d’aquesta teràpia va mostrar una reducció del 71% del deterioram­ent clínic en els pacients tractats

d’un tractament personalit­zat i adaptatiu en què les dosis, la freqüència i la durada s’adaptaran en funció de la resposta de cada persona, i haurem de simultanie­jar pacients intensius –que reben el tractament una vegada a la setmana durant unes sis setmanes– amb pacients en fase de mantenimen­t crònic a llarg termini, que només hi aniran una vegada al mes”, explica la neuròloga.

I afegeix que un comitè assistenci­al farà el seguiment de la teràpia i els efectes que té en cada pacient i decidirà la continuïta­t o no del tractament en funció dels beneficis que reporti.

Páez, per la seva part, apunta que l’Ambar Center de Barcelona servirà de referència per muntarne d’altres en altres països. Grifols ja té contactes amb dues institucio­ns mèdiques que treballen en l’àmbit de l’alzheimer als Estats Units i una altra a la Xina per fer associacio­ns semblants a les que tenen amb l’Ace i obrir més centres Ambar, també a Europa.

Pionera en l’àmbit de l’hemoteràpi­a, fa dècades que Grifols investiga l’eficàcia dels tractament­s plasmàtics en malalties d’alta prevalença, com la cirrosi i l’alzheimer, i els últims temps ha incorporat als seus camps d’investigac­ió la immunologi­a, amb l’anunci de la creació d’un nou centre d’investigac­ió de referència en aquest àmbit, el Pyrenees Immunology Research Center (Pyirc).

 ?? AP ??
AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain