La Vanguardia (Català-1ª edició)

Enric Garcia, nou director del Museu Marítim

- TERESA SESÉ

L’especialis­ta en història marítima Enric Garcia Domingo (Barcelona, 1962), que des del 2013 ha ocupat el càrrec de cap de Col·leccions i Recerca del Museu Marítim, serà el nou director del centre de les Drassanes Reials. El nomenament de Garcia, fet públic ahir, posa fi a un llarg procés de tres anys que va començar el 2018, quan es va jubilar el seu director, Roger Marcet. Des d’aleshores el càrrec l’ha assumit en funcions la subdirecto­ra, Elvira Mata, que ara també es jubila.

El nomenament de Garcia és resultat d’un polèmic concurs públic convocat el 2018. L’elecció en un primer moment d’una de les candidates va provocar queixes davant el Síndic de Greuges i fins i tot es va portar el cas a l’Oficina Antifrau de Catalunya, que el va arxivar perquè no hi va detectar irregulari­tats. La Diputació va decidir llavors revisar les candidatur­es amb l’assessoram­ent de dos experts (Pepe Serra, director del MNAC, i Miquel Martí Llambrich, director del Museu de la Pesca de Palamós), que finalment van proposar tres noms, entre els quals Enric Garcia.

Garcia afronta el repte de situar el centre entre els millors museus marítims del món. Gran coneixedor del museu, al qual es va incorporar com a tècnic el 1998, és doctor en Història Contemporà­nia per la UB i ha escrit nombrosos articles i llibres sobre història marítima com Vivir o morir en el mar. El salvamento marítimo en el Maresme(1998), El hombre y la mar. A través de los tiempos (2004), ¿España neutral? La marina mercante española y la Primera Guerra Mundial (2005), Hijos de José Tayà (1915-1926), El Miratge de la Gran Guerra (2007), El pailebote Santa Eulàlia (2009) o El mundo del trabajo en la marina mercante española, 1834-1914 (2017).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain