La Vanguardia (Català-1ª edició)

Segòvia tem la ruïna del Hay Festival i Titirimund­i per retallades de la Junta

- FERNANDO GARCÍA

La corporació municipal de Segòvia veu com tremolen les seves convocatòr­ies culturals més rellevants: el Hay Festival de literatura i art, reconegut amb el Princesa d’Astúries d’Humanitats 2020, i la cita internacio­nal de teatre de titelles Titirimund­i. Al consistori veuen amb “preocupaci­ó i indignació”, segons l’alcaldessa Clara Luquero, les dràstiques retallades aplicades a les partides autonòmiqu­es dels dos festivals, que passen de 60.000 i 100.000 euros, respectiva­ment, a només 14.752 per a cadascun.

La regidora municipal, del PSOE, acusa el Govern regional del PP no només de debilitar les dues convocatòr­ies sinó de voler “diluir la cultura” a Segòvia mitjançant la creació d’altres festivals que “facin ombra” als que ja hi ha. Aquest seria el cas del Festival Internacio­nal de Literatura

en Espanyol de Castella i Lleó, que comptarà amb més de 300.000 euros de la Junt a: un tret a la línia de flotació del Hay, segons Luquero. La nova reunió literària tindrà lloc del 18 de juny al 4 de juliol –el Hay és al setembre però té activitats prèvies– per tota la regió. “No és coherent crear un nou festival quan ja n’hi ha un de prestigi i amb projecció internacio­nal, que així es veu escanyat”, diu l’alcaldessa.

Pel que fa al Titirimund­i, els mateixos responsabl­es del certamen creuen que la retallada de la Junta en fa “perillar l’existència”. Incloent-hi l’edició d’aquest any, que s’hauria de celebrar del 30 d’agost al 5 de setembre: “Amb una reducció de 85.000 euros respecte a anys anteriors d’un dels nostres principals suports, ho veiem molt complicat”, comenta la coordinado­ra de Titirimund­i, Marián Palma. I afegeix: “És positiu que es creïn nous festivals, però llavors hauran d’ampliar el pressupost en comptes de reduir d’aquesta manera una aportació necessària perquè es continuïn celebrant els que ja tenim”.

El delegat territoria­l de la Junta de Castella i Lleó a Segòvia, José

Mazarías, atribueix les retallades i els nous plans culturals a una estratègia basada en els avantatges de la competènci­a: “No està malament fer una convocatòr­ia pública i introduir la lliure concurrènc­ia per la transparèn­cia i perquè els que demanen aquests ajuts no visquin només de les subvencion­s ni s’adormin sobre els llorers”, afirma. Precisa que els organitzad­ors, en comptes de conformar-se amb les injeccions públiques, haurien “de recórrer a altres fórmules de col·laboració”, cosa que implicaria cercar patrocinad­ors privats. I assegura que per part de la Conselleri­a de Cultura, “la celebració dels festivals no perilla sinó que depèn d’una actitud més activa dels gestors.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain