La Vanguardia (Català-1ª edició)

La feminista Gloria Steinem, premi Princesa d’Astúries

La periodista ha lluitat per la dignitat i la igualtat salarial

- MAGÍ CAMPS

Una vida de pel·lícula en la lluita pels drets de les dones és la que ha viscut Gloria Steinem (Ohio, 1934), reconeguda amb el premi Princesa d’Astúries de Comunicaci­ó i Humanitats 2021. La seva valentia i tenacitat han quedat reflectide­s en pel·lícules que han retratat la lluita pels drets de les dones, la igualtat salarial i la legalitzac­ió de l’avortament, des que en un 1963 ja llunyà es va infiltrar com a conilleta Playboy a la famosa mansió california­na de Hugh Hefner per investigar i denunciar les condicions en què treballave­n les dones contractad­es, que va relatar al reportatge A bunny’s tale (Un conte d’un conill).

Aviat es va convertir en columnista del New York Magazine i el 1971 va ser una de les fundadores de la revista feminista liberal Ms., dirigida per dones, i de què va ser editora durant quinze anys. El jurat del premi Princesa d’Astúries de Comunicaci­ó i Humanitats reconeix la trajectòri­a d’aquesta periodista i activista feminista, marcada per la independèn­cia i el rigor. Però la seva veu també s’ha fet sentir en altres causes de justícia social, com ara el racisme, la pena de mort o el maltractam­ent infantil.

Quan la van informar del guardó, Steinem va expressar el seu agraïment “a la fundació i el jude rat per haver enaltit el treball científic, cultural, social i humanitari, que fa del nostre món un lloc millor”. I va afegir: “Em sento humilment honrada. Després d’un any difícil per a tothom, desitjo que tornem a aplegar-nos en celebració i comunitat”.

L’acta del tribunal qualifica Steinem de “referència icònica essencial del moviment pels drets de la dona”, i incideix que “al llarg de sis dècades el seu sòlid i inesgotabl­e compromís amb el feminisme, la seva ponderació i la seva voluntat d’incloure totes les veus han impulsat la igualtat com un dels valors fonamental­s la humanitat”. La seva candidatur­a havia estat proposada per la catedràtic­a Socorro Suárez Lafuente, coordinado­ra del Grup d’Investigac­ió TransLIT de la Universita­t d’Oviedo.

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, va tuitejar: “Merescut reconeixem­ent a una feminista que no ha deixat ni la carretera ni la lluita, i ha estat inspiració per a milions de dones”. Les personalit­ats distingide­s amb els premis Princesa d’Astúries reben una escultura de Joan Miró i 50.000 euros en metàl·lic. La cerimònia se celebrarà, com és tradiciona­l, a l’octubre.

 ?? LISA O'CONNOR / AFP ?? La periodista i feminista Gloria Steinem, premi Princesa d’Astúries
LISA O'CONNOR / AFP La periodista i feminista Gloria Steinem, premi Princesa d’Astúries

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain