La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Circuit es resisteix a sucumbir

Sectors del ‘gran circ’ donen per fet que Catalunya no podrà pagar la inversió requerida

- TONI LÓPEZ JORDÀ

Els mals auguris que arriben des d’alguns sectors del gran circ, que presagien serioses dificultat­s econòmique­s de Barcelona per continuar acollint l’F-1, no han frenat els gestors del Circuit de BarcelonaC­atalunya en el propòsit de negociar la renovació del conveni amb la FOM, la Formula One Management. Una renovació que queda supeditada al compliment d’una sèrie de condicions que ha posat la Fórmula 1, com ara el requerimen­t d’una inversió d’uns 80 milions d’euros per modernitza­r les instal·lacions de Montmeló i una implicació més proactiva de la ciutat de Barcelona, com divendres avançava La Vanguardia.

Segons ha pogut saber aquest diari, en cercles de l’F-1 es dona gairebé per fet que el Circuit no podrà fer front a l’elevada càrrega econòmica que suposaria, per una banda, un cànon anual d’uns 21 milions d’euros, i, de l’altra, la inversió milionària requerida per convertir el Circuit en “una instal·lació del segle XXI”, encara que es pogués amortitzar en diferents exercicis.

Des del Circuit, les condicions que va plantejar Stefano Domenicali, president i director executiu de l’F-1, als gestors del temple del motor durant l’últim GP d’Espanya serien “assumibles” si es concedís un contracte plurianual, de cinc anys o més, per així distribuir en diferents exercicis la càrrega financera. Per exemple, a raó de 1520 milions per any. “És a les nostres mans. Des de l’F-1 esperen que se’ls plantegi un full de ruta”, diuen fonts del consell d’administra­ció. Tot i que també admeten que el rellotge s’accelera i que no queda gaire marge. “Caldria assumir el compromís [amb la Fórmula 1] en no més de dos mesos, posar-nos les piles per negociar i crear un equip negociador” potent i amb poders, que probableme­nt serà diferent de l’actual, amb la pròxima reestructu­ra del Govern de la Generalita­t.

Des del consell d’administra­ció del Circuit confien en dos puntals per mantenir l’F-1 a Barcelona: d’una banda, la voluntat manifesta dels mandataris del gran circ –abans Chasey Carey, ara Domenicali– i també dels equips, de continuar molts anys al Circuit, tant per l’atractiu de la capital catalana –un dels grans actius del GP per als gestors de l’F-1– com per la referència que és la pista vallesana per a les escuderies, que cada any la trien com a seu dels tests de pretempora­da.

I d’altra banda compten amb la possible diversific­ació dels ingressos per finançar l’F-1. “Caldria fer entrar l’empresa privada i l’administra­ció de l’Estat en el finançamen­t”, apunten des de Circuits de Catalunya SL. La recepta la tenen clara: continuar disposant del suport primordial de la Generalita­t –màxim accionista de la societat–, de la Diputació i de l’Ajuntament de Barcelona –compromès pel primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni (PSC)–, a més de la participac­ió de l’administra­ció de l’Estat (fins ara inèdita) per mitjà dels instrument­s que permet la declaració del GP d’Espanya com a “esdevenime­nt d’interès públic”. És a dir, la declaració pel Consell de Ministres, el juliol del 2020, permet que el Circuit es beneficiï de recursos privats, d’empreses col·laboradore­s (que al seu torn obtindrien beneficis fiscals per mecenatge); una mena de pla ADO.

Des del Circuit s’ha reclamat des de fa anys que l’Estat ajudi a finançar l’F-1, ja que el Gran Premi porta el nom d’Espanya i en 30 anys no hi ha aportat ni un euro. La instal·lació genera en impostos uns 42 milions d’euros, dels quals prop de 35 se’n van a Madrid i 7 es queden a Catalunya. El Circuit proposava al Govern espanyol que una part del que ingressa torni per cofinançar els drets de l’F-1.

La intenció manifestad­a per diferents actors –Generalita­t, RACC, Ajuntament de Montmeló i fins i tot la Cambra de Comerç– és mantenir el vincle de Barcelona amb l’F-1, que va arrencar el 1951 i continua ininterrom­pudament des del 1991 al Circuit. “No podem perdre aquesta continuïta­t; si surts del calendari és molt difícil tornar-hi”, exposava el president del Circuit i conseller d’Empresa, Ramon Tremosa.

Segons un informe de la revista especialit­zada Business Sport , el GP d’Espanya d’F-1, que genera 163 milions d’euros (2018), és el quart del Mundial amb més impacte econòmic al seu territori.

El Circuit confia en l’entrada de noves fonts d’ingressos i la voluntat de l’F-1 de continuar a Barcelona

 ?? EP ?? Núvols sobre el pit lane del Circuit de Barcelona-Catalunya, amb l’icònic marcador a final de recta
EP Núvols sobre el pit lane del Circuit de Barcelona-Catalunya, amb l’icònic marcador a final de recta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain