La Vanguardia (Català-1ª edició)

El turisme espera salvar l’estiu amb vacunes, tests i més coordinaci­ó

Optimisme en l’obertura de Fitur, la primera fira del sector després de la covid

- PILAR BLÁZQUEZ

“Estic entre la pena de veure això tan buit i l’esperança de ser aquí i que el sector torni a recuperars­e”. Així expressava ahir Cristina García, sòcia de Roommatik, una companyia de màquines de registre hoteler digital, les sensacions oposades que experiment­ava des del seu estand a Fitur 2021.

La seva visió la van compartir molts dels que van caminar per les catifes vermelles esteses pels 44.000 metres quadrats sobre els quals es duu a terme la 41a edició de la fira Fitur. Una edició que passarà a la història perquè és el primer acte multinacio­nal presencial que se celebra en el món turístic després de l’esclat de la covid i que el sector confia que sigui el “punt d’inflexió” per a la recuperaci­ó. “Ha estat difícil però no es podia consentir deixar passar un any sense Fitur. Pel simbolisme que té la fira i perquè és l’aparador des d’on Espanya envia el missatge al món de ser destinació segura”, reconeixia Gabriel Escarrer, conseller delegat del Grup Hoteler Meliá en una trobada amb periodiste­s.

Les mascaretes, el gel hidroalcoh­òlic i els tests anticovid que

INFORME CAIXABANK RESEARCH “Amb un 45% de la població de risc vacunada serà possible una bona temporada”

han hagut de passar tots els assistents a la fira recorden les bases sobre les quals el sector té clar que s’ha d’assentar la recuperaci­ó: transmetre seguretat sanitària per generar confiança en els viatgers. El procés de vacunació, l’abundància i abaratimen­t dels tests i la posada en marxa del certificat verd digital per facilitar els viatges entre països de la UE són les claus, aquest any sí, per “salvar l’estiu”.

De moment les bases estan posades. “No estem com l’any passat: encarem un estiu amb optimisme i esperem recuperar el turisme nacional i la meitat de l’internacio­nal que vam tenir el 2019”, va dir la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, en la inauguraci­ó de Fitur 2021.

“L’evolució de la vacuna i el passaport sanitari seran claus en la recuperaci­ó si no es dispara la pandèmia. Si s’arriba a l’estiu amb un 45% de la població de risc vacunada, permetrà aconseguir un bon estiu perquè genera confiança i seguretat”, va augurar Javier Ibáñez de Aldecoa, coordinado­r de l’Informe Sectorial del Turisme de CaixaBank Research, que ahir es va presentar a la fira.

Gabriel Escarrer reconeixia que les reserves a destinacio­ns vacacional­s espanyoles ja estan a la seva cadena per sobre dels nivells del 2019. “Si fem bé els deures i el Regne Unit ens posa en semàfor verd, tot fa pensar que l’estiu del 2019 podria ser un estiu bo”, va afegir. En la mateixa línia, Martí Sarrate, president de l’Associació Corporativ­a d’Agències de Viatges Especialit­zades (Acave), confia que la revifada s’iniciï el segon semestre. Però també afegia un punt de precaució: “Si la temporada d’estiu transcorre sense contratemp­s i la normalitat es consolida a la tardor, podem augurar una facturació per al conjunt del 2021 d’un 30% o 40% de la del 2019”.

En general el desig de recuperaci­ó del sector turístic està aquest any carregat de prudència. Ningú

XOC DE POSICIONS El sector reclama que el Govern central pagui PCR als turistes, però Maroto s’hi nega

no oblida el cop que va suposar el 2020 la decisió de la Gran Bretanya d’imposar quarantene­s el mes de juliol. Els contratemp­s aquest 2021 no són descartabl­es. El certificat verd digital que la UE vol implantar al juny vol unificar criteris, però deixa oberta la possibilit­at que els països incorporin criteris addicional­s als pactats.

A més, per a la seva implantaci­ó queda almenys un mes, un temps preciós que ningú no vol perdre. “No es pot anar per darrere dels països competidor­s”, criticava ahir Jose María Rossell Recasens, president de la cadena hotelera Playa Senator. Les iniciative­s de Portugal, Grècia i altres destinacio­ns competidor­es per atreure els estrangers estan posant nerviosos els empresaris espanyols, que reclamen a l’Executiu que se segueixi la línia marcada pels Estats Units de pagar PCR o tests d’antígens als visitants. Maroto va ser taxativa: “Espanya té altres prioritats de despesa”.

Només hi ha una cosa que fa més por que la covid i aquesta és la descoordin­ació internacio­nal de mesures. “No podem fallar, si aquest any viatgen a altres destinacio­ns, recuperar-los serà molt més complicat”, assegura una directiva del sector que demana no ser identifica­da.

 ??  ?? Els Reis van inaugurar ahir Fitur 2021
Els Reis van inaugurar ahir Fitur 2021
 ?? RICARDO RUBIO / EP ??
RICARDO RUBIO / EP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain