La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Unió Europea obre fronteres als turistes immunitzat­s

Hauran d’haver rebut les dues dosis catorze dies abans de la seva arribada

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Els avenços en el procés de vacunació han permès fer un pas important que ajudarà a reanimar la raquítica activitat en què està sumit el sector del turisme. Europa obre unes fronteres exteriors que fins ara tenia molt tancades per als viatges no essencials. Només els viatgers procedents de vuit països tenien lliure entrada. Ara, això canviarà de forma radical perquè es permetrà l’entrada a tots els turistes que estiguin vacunats contra la covid i també als que, encara sense immunitzac­ió, procedeixi­n de països amb una bona situació epidemiolò­gica.

És el principi d’acord a què van arribar ahir els ambaixador­s dels 27 països i que probableme­nt avui es ratificarà formalment, de manera que, en tractar-se d’una recomanaci­ó, cada país podrà aplicar-ho immediatam­ent.

S’obren les fronteres però amb un fre d’emergència a mà, que dona marge als països a imposar novament restriccio­ns en cas que empitjori la situació, especialme­nt si apareix una nova variant de les que es qualifica de preocupant­s en un país tercer.

Va ser la proposta que la Comissió Europea va plantejar el proppassat 3 de maig i que, amb lleugers retocs, ahir van acordar els països amb una celeritat motivada per la urgència de recuperar la mobilitat per estimular l’economia.

Les condicions perquè les persones vacunades puguin entrar a la UE són que hagin completat el cicle de vacunació, és a dir, les dues dosis que requereixe­n la majoria de les vacunes, com a mínim catorze dies abans del seu viatge a Europa. És el termini a partir del qual es considera que la vacuna actua al màxim de la seva eficàcia. S’ha de tractar de vacunes aprovades per l’Agència Europea dels Medicament­s (EMA), és a dir, de moment Pfizer, Moderna, AstraZenec­a i Janssen, per bé que els països també podran incloure les vacunes que figuren a la llista d’emergència de l’OMS.

Els nens que estiguin exclosos de la vacunació podran viatjar amb els seus pares vacunats presentant un test PCR negatiu realitzat en les 72 hores prèvies a l’entrada a Europa. En aquests casos, les autoritats locals podran requerir nous tests a la seva arribada.

La filosofia és que aquests viatgers de fora de la UE estaran sotmesos a les mateixes restriccio­ns que els europeus, és a dir, que si un país manté quarantene­s o tests PCR per als seus ciutadans, també les haurà d’aplicar als procedents de fora de la Unió Europea.

Aquest és el primer canvi substancia­l en la situació actual, la via lliure als vacunats, vinguin d’on vinguin; però hi ha també una segona novetat important. S’amplia la llista de països des d’on els viatges no essencials són factibles, independen­tment de si les persones estan immunitzad­es. No s’han elegit encara els nous països que entrarien a la llista, sinó que el que s’ha modificat són els criteris de selecció, amb unes regles més permissive­s.

Actualment, només tenen lliure entrada a la UE els passatgers procedents de vuit països. Israel va ser l’últim a incorporar-s’hi, el 5 de maig. La resta són Austràlia, Nova Zelanda, Ruanda, Corea del Sud, Singapur, Tailàndia i la Xina, per bé que en aquest cas està subjecta a la condició de reciprocit­at que de moment les autoritats de Pequín no compleixen.

Els criteris per determinar els països des d’on es pot viatjar són una combinació de percentatg­es de població vacunada, tests realitzats, casos positius i capacitat de reacció davant la pandèmia. Un dels elements clau és el nombre de casos de covid per cada 100.000 habitants. Fins ara s’exigia menys de 25 casos i ara passaran a ser 75. En la proposta, la Comissió Europea plantejava pujar-ho a 100 casos per 100.000 habitants, però els països han optat per un límit lleugerame­nt més restrictiu.

D’altra banda, els països també prenen les seves precaucion­s i es reserven un fre d’emergència per tornar a tancar les fronteres de forma immediata en cas de rebrots perillosos en països tercers. Es tracta bàsicament d’estar preparats davant la possible aparició de noves variants més contagiose­s o més perilloses que fessin necessari tornar a tancar la frontera als viatges no essencials procedents d’alguns països.

En aquest cas, es permetrien només els viatges essencials, com els de profession­als de la salut, diplomàtic­s, o raons personals imperioses.

ARA SÓN NOMÉS VUIT S’ampliarà la llista de països des d’on es pot viatjar a la Unió Europea

FRE D’EMERGÈNCIA Els estats podran fixar restriccio­ns en cas d’aparició de noves variants

 ?? DAVID ARQUIMBAU SINTES / EFE ?? Dos turistes a la platja de Punta Prima, a Sant Lluís (Menorca)
DAVID ARQUIMBAU SINTES / EFE Dos turistes a la platja de Punta Prima, a Sant Lluís (Menorca)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain