La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Tribunal General de la UE avala el fons de la SEPI enfront de Ryanair

- BARCELONA

Redacció i agències

El Tribunal General de la Unió Europea (TUE) va avalar ahir el fons que el Govern central va crear per donar suport amb 10.000 milions les empreses viables amb problemes de solvència derivats de la crisi de la covid i que l’aerolínia Ryanair havia demanat de declarar il·legal. En la seva resolució, el tribunal de Luxemburg destaca que la mesura “és conforme al dret de la Unió” perquè “constituei­x un règim d’ajuts d’Estat, però de caràcter proporcion­at i no discrimina­tori”.

L’anomenat Fons de Suport a la Solvència d’Empreses Estratègiq­ues d’Espanya va obtenir el vistiplau de la Comissió Europea a finals de juliol del 2020 i es va utilitzar, per exemple, per finançar el rescat d’Air Europa amb 475 milions. Tot i això, va ser recorregut per Ryanair perquè entenia que es tractava d’ajuts públics il·legals.

En particular, el TUE conclou que el règim d’ajuts compleix amb els requisits fixats per a la seva creació perquè “prova efectivame­nt de posar remei a la greu pertorbaci­ó ocasionada en l’economia espanyola per la pandèmia”. A més, declara que limitar els ajuts a empreses no financeres que “revesteixi­n una importànci­a sistèmica o estratègic­a” amb domicili social a Espanya “és adequada i, alhora, necessària” per perseguir l’objectiu anterior.

La decisió del Tribunal General també avala el caràcter proporcion­al del Fons gestionat per la SEPI perquè entén que “les modalitats de concessió dels ajuts no van més enllà del necessari”. Respecte a la lliure prestació de serveis i d’establimen­t, el TUE sentencia que Ryanair no ha demostrat que quedar exclosa de l’accés als ajuts per a la recapitali­tzació pugui “dissuadir d’establir-se a Espanya o d’efectuar prestacion­s de serveis des d’Espanya i amb destinació a aquest país”.

D’altra banda, el Tribunal General de la Unió Europea ha anul·lat per insuficièn­cia de motivació les decisions de la Comissió Europea que van avalar els ajuts públics concedits per Portugal i els Països Baixos a TAP i KLM, respectiva­ment. No obstant això, en els dos casos la justícia europea suspèn els efectes de les sentències –el més important, la recuperaci­ó de l’ajuda– en espera que Brussel·les

La resolució diu que es tracta d’ajuts d’Estat, però proporcion­ats i no discrimina­toris

emeti una nova decisió.

En el cas portuguès, el tribunal ha apuntat que la Comissió no ha provat que “les dificultat­s del beneficiar­i li eren pròpies i no eren simplement el resultat d’un repartimen­t arbitrari de costos en benefici dels seus accioniste­s o d’altres filials”. En relació amb KLM, considera inadmissib­les les explicacio­ns de Brussel·les per demostrar que l’aerolínia no podia gaudir de l’ajuda atorgada anteriorme­nt a Air France i “no va exposar de manera prou clara i precisa els elements que s’han de tenir en compte a l’hora d’apreciar una situació complexa” en què hi ha una concessió en paral·lel de dos ajuts públics de dues empreses del mateix grup.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain