La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pangea capta 3 milions per al seu motor de coets

La ronda l’ha liderat el fons d’inversió Inveready

- BLANCA GISPERT

El model start-up ha arribat fins al sector aeroespaci­al i, a Barcelona, destaca la presència de la firma Pangea, que ahir va anunciar la captació de 3 milions d’euros en la seva primera ronda d’inversió. L’operació va ser liderada per la gestora de fons barcelonin­a Inveready i acompanyad­a pels fons Primo Space, Dozen Investment­s, E2MC i l’entitat pública CDTI.

El director de comunicaci­ons, Xavier Llairó, indica que els diners serviran per finançar les proves de la seva tecnologia a l’agència aeroespaci­al alemanya. Pangea vol comprovar si funcionen els models que ha dissenyat per a coets de mida petita (que impulsen satèl·lits d’entre 50 i 200 kg). La seva tecnologia és tota una novetat en el mercat que permet abaratir costos i millorar l’eficiència. “Nosaltres modernitze­m els motors aerospike. A diferència dels de campana, que són els més habituals, aquests tenen forma de V i fins ara estaven en desús per la complexita­t de la sePer va fabricació, el refredamen­t del motor i un pes molt alt”.

Pangea va néixer fa tres anys amb l’objectiu de resoldre aquests problemes tècnics i, gràcies a la seva tecnologia, assegura haver millorat un 15% l’eficiència i haver reduït el cost. El seu motor té molt poques peces i la fabricació es realitza amb impressore­s 3D. A més, el material és reutilitza­ble i té un reduït impacte ambiental. Fa servir combustibl­es verds: oxigen i metà líquid.

“Estem en un sector molt especialit­zat però que forma part de la pròxima cursa espacial. Tothom voldrà enviar el seu microsatèl·lit i els nostres motors abarateixe­n costos i milloren l’eficiència dels coets que els propulsen”.

desenvolup­ar aquesta tecnologia, Pangea ha obtingut una patent i està tramitant-ne una altra. Tot el procés, comenta Llairó, s’ha finançat a través d’ajudes públiques. En concret, Pangea ha captat 3,1 milions d’euros de subvencion­s europees i 375.000 euros més procedents de diversos concursos destinats a start-ups innovadore­s.

La companyia espera començar a monetitzar la tecnologia a mitjà termini. L’objectiu últim, comenta Llairó, seria arribar a produir un microcoet sencer, però admet que per aconseguir-ho cal una de gran suma de capital que l’empresa no disposa de moment.

“Volem anar pas a pas i ara la clau és validar la tecnologia dels motors. Si funcionen, els podrem començar a vendre a la gran indústria aeroespaci­al”, comenta Llairó, que dirigeix l’empresa juntament amb els socis Adrià Argemí (conseller delegat), Nicola Palumbo, Luis Bellafont i Rasmus Bergström. En total, fan servir un equip de 15 persones que esperen ampliar amb dues persones més aquest any.

QIDA

La ‘start-up’ barcelonin­a està en fases de proves i preveu arribar al mercat a mitjà termini

 ?? P ?? Xavier Llairó, Nicola Palumbo, Luis Bellafont, Rasmus Bergström i Adrià Argemí
P Xavier Llairó, Nicola Palumbo, Luis Bellafont, Rasmus Bergström i Adrià Argemí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain