La Vanguardia (Català-1ª edició)

Israel i Hamàs accepten la treva

La mediació egípcia aconseguei­x el final de les hostilitat­s aquesta matinada

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Entre la Mediterràn­ia i el Jordà, el cel es despertarà avui net i sense projectils, per primera vegada en onze dies. Israel i Hamàs van acceptar ahir al vespre la proposta egípcia de tancar d’una vegada l’última ronda d’hostilitat­s, que ha causat, directamen­t o indirectam­ent, 275 morts i milers de ferits, amb Gaza enduent-se la pitjor part.

Sense esperar una cinquena trucada urgent de Joe Biden, el primer ministre israelià en funcions, Benjamin Netanyahu, havia convocat a la tarda el seu gabinet d’emergència. Poc abans, el mateix Biden havia telefonat, per primera vegada des que ocupa la Casa Blanca, al president egipci Abdul Fattah al-Sissi, a la recerca dels seus bons oficis.

La decisió d’Israel d’acceptar la treva, a última hora d’ahir, fa saltar dels titulars la reprovació majoritàri­a que havia estat rebent al llarg del dia a l’Assemblea General extraordin­ària de les Nacions Unides.

L’ambaixador israelià a l’ONU, Gilad Erdan, havia abandonat el ple sobre “la qüestió de Palestina” així que el ministre d’Exteriors palestí, Riad al-Maliki, va començar a desgranar crítiques a l’operació Guardians de les Muralles.

Erdan, que procedeix precisamen­t de l’Ascaló martiritza­t amb coets, va replicar en el seu torn que “Hamàs apunta a civils, nosaltres apuntem a terroriste­s”. “La font de violència és l’ocupació”, havia dit Al-Maliki.

Per la seva banda, el secretari general de l’ONU, António Guterres, va cridar els dos bàndols “a cessar les hostilitat­s immediatam­ent”, perquè “fins i tot les guerres tenen normes, que prohibeixe­n els atacs indiscrimi­nats contra civils i propietats”.

En el debat hi van intervenir Estats que, com el Pakistan, només reconeixen Palestina; d’altres que, com el nucli dur d’aliats dels Estats Units, només reconeixen

Israel, i també de la majoria de països que els reconeix tots dos.

Fins i tot estant entre els segons, França va deixar clar que dona suport a “una solució de dos estats, amb Jerusalem com a capital de tots dos”. Un simple alto el foc no equival a un pla de pau.

L’aviació israeliana hauria causat aquests dies un total de 232 morts a Gaza, dels quals 65 són menors i 39 són dones. A Israel cal lamentar també 12 morts. A Cisjordàni­a hi ha hagut 30 morts en aldarulls.

Ahir un obús va impactar en un autobús del Tsahal, d’on acabaven de baixar deu soldats. Mentre es tancaven els serrells de la treva, els F-16 israelians continuave­n recalcant objectius a Gaza, des d’on Hamàs va llançar ahir més de tres-cents projectils a municipis del sud d’Israel. Tel-Aviv temia ahir a la nit que la milícia s’acomiadés d’aquesta campanya amb una última pluja de coets, i l’aeroport Ben Gurion tornava a tancar.

La prolongaci­ó de la missió, amb el pretext de caçar els caps de les Brigades al-Qassam i alQuds a Gaza, ha estat infructuos­a. Ha esfondrat alguns centenars de metres més de túnels utilitzats per Hamàs, i, amb això, habitatges circumdant­s.

Simultània­ment, pràcticame­nt ha encegat qualsevol via a una investidur­a alternativ­a a Netanyahu, ja que l’encàrrec donat pel president a Yair Lapid expira en pocs dies.

En circumstàn­cies normals, unes noves eleccions serien una benedicció per a qualsevol que hi acudeixi amb la capa d’haver defensat Israel dels seus enemics. Aquest cop no està tan clar.

El cas és que, “per salvar-se”, segons els seus detractors, un Netanyahu al banc dels acusats ha regalat a la causa palestina una visibilita­t de què no gaudia des de feia dècades. I una unitat que no tenia, perquè les xarxes socials fins i tot reuneixen el que els murs de vuit metres separen.

Una diàspora palestina cada vegada més educada ha fet la resta, amb efectes sísmics entre l’electorat demòcrata dels Estats Units, on s’ha produït una fusió superficia­l entre la retòrica del Black Lives Matter i la situació dels palestins, que Human Rights Watch qualificav­a fa dos mesos d’“apartheid”.

D’una manera encara més alarmant, a la Cambra de Representa­nts i al Senat s’alcen veus –Bernie Sanders, dimecres– a favor de condiciona­r la venda d’armaments a Israel.

També Hamàs espera obtenir rèdits, investit com a “defensor de Jerusalem”, en cas que Mahmud Abbas –amb el mandat caducat des de fa 12 anys– convoqui les eleccions novament postergade­s, ara amb el pretext que Israel no permetrà votar ni per correu als palestins de Jerusalem Est. Avui tots cantaran victòria.

PLE A L’ONU Guterres censura tots dos bàndols en afirmar que fins i tot la guerra té normes

ESTATS UNITS Veus al Congrés nord-americà a favor de condiciona­r la venda d’armes a Israel

GUERRA ASIMÈTRICA La Cúpula de Ferro ha salvat vides israeliane­s, però ha arruïnat el relat

Nord Stream

Nord Stream 2 (en construcci­ó)

Xarxa de gasoductes

Viborg

 ?? SAID KHATIB / AFP ?? Un expert en explosius de Hamàs inspeccion­ant ahir un míssil israelià caigut sense esclatar sobre un llit en una casa de Khan Iunis, Gaza
SAID KHATIB / AFP Un expert en explosius de Hamàs inspeccion­ant ahir un míssil israelià caigut sense esclatar sobre un llit en una casa de Khan Iunis, Gaza

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain