La Vanguardia (Català-1ª edició)

Batet promet “lleialtat” de JxCat amb la taula de diàleg

- IÑAKI PARDO TORREGROSA

“Lleialtat” a la via d’Esquerra i a l’aposta pel diàleg amb l’Estat malgrat l’“escepticis­me” que els suscita. Això és el que va comprometr­e ahir el president del grup de Junts per Catalunya, Albert Batet, a Pere Aragonès durant la intervenci­ó en el debat d’investidur­a, en què va deixar clar que la seva formació no té dipositade­s gaires esperances en la negociació amb el Govern central. “Tots sabem que aquest procés té unes dificultat­s enormes i unes possibilit­ats molt limitades si no aconseguim incrementa­r la nostra força de negociació”, va vaticinar el diputat de JxCat.

Tot i així, el to entre els discursos pronunciat­s per Junts al març i ahir, amb un acord pel mig, ha canviat, segons van constatar els republican­s.

Durant la seva compareixe­nça, Batet va fer un èmfasi especial més d’una vegada al coordinado­r nacional d’ERC que serà “el president del 52%”, el que “tindrà més suport independen­tista de tota la història”. “És una enorme responsabi­litat. Siguem-ne dignes, no podem malbaratar els somnis i les esperances de la gent”, va afegir el dirigent de JxCat, que va assegurar que el seu grup estarà al seu costat amb “lleialtat i compromís”, però també “amb fermesa i determinac­ió per guanyar la república catalana”.

Sobre l’entesa per a la coalició gairebé 100 dies després de les eleccions, amb el cronòmetre gairebé al límit, el president del grup postconver­gent va asseverar que estem davant un “acord treballat, sofert i suat”, així com “ben forjat, amb més solidesa, més coherència i més estabilita­t que qualsevol altre a què s’hagués pogut arribar en les primeres setmanes de negociació”.

En aquest sentit, va admetre que en la darrera legislatur­a tenien un pacte “que va aixecar moltes expectativ­es” i que, en canvi, va acabar “de més a menys”. “El d’ara és diferent. Segurament no aixeca les mateixes expectativ­es i aquesta pot ser la seva virtuosita­t i una nova oportunita­t; potser acabem de menys a més”, va pronostica­r Batet. Per això, després de remarcar que la base del pacte és “molt sòlida”, va afirmar que “es pot fer història”. “Només avancem, com a aliats, amb unitat, lleialtat i confiança mútua”, va sentenciar.

Tot i que el protagonis­me ahir era indubtable­ment per a Aragonès, Elsa Artadi, vicepresid­enta de Junts, era una de les més buscades després d’haver renunciat a formar part del futur Govern. El ball de noms i travesses continua i es parla de Josep Rius com a vicepresid­ent i conseller d’Acció Exterior, o de Jordi Puigneró des d’un altre departamen­t. La responsabl­e de les finances de JxCat, Teresa Pallarès, podria anar a Economia i Hisenda, però no seria la vicepresid­enta. Però ja ho diuen, que qui arriba al conclave com a Papa en surt cardenal...

La renúncia d’Elsa Artadi situa Josep Rius i Jordi Puigneró com a candidats a vicepresid­ent

 ?? ALBERTO ESTÉVEZ / EFE ?? Albert Batet ahir a l’hemicicle
ALBERTO ESTÉVEZ / EFE Albert Batet ahir a l’hemicicle

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain