La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els jutges acceleren la desescalad­a

El TSJC s’anticipa al Govern i permet a la restauraci­ó obrir fins a la mitjanit i al 50% A partir de dilluns, les reunions podran ser de deu persones i s’amplien aforaments Salut exigeix que s’escrigui en un protocol la segona dosi de Pfizer per al person

- MARTA RICART / JOSEP CORBELLA

Entre el Govern i els jutges, s’accelera a Catalunya la desescalad­a de les mesures que han servit durant mesos per contenir la covid. Sobretot pel que fa a bars i restaurant­s, que des d’ahir ja estan força més a prop de la normalitat.

Perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) es va avançar al Govern i va autoritzar la restauraci­ó a obrir fins a la mitjanit, amb sis persones per taula i un aforament en interiors d’un 50% (fins ara eren quatre comensals i 30% d’aforament; a les terrasses és del 100%) i fins i tot a permetre el consum a la barra. Els jutges van acceptar les cauteles que demanava el Gremi de Restauraci­ó de Barcelona, que va recórrer contra les mesures del dia 7, encara vigents.

Poc després que els consellers de

Salut i Interior, Alba Vergés i Miquel Sàmper, anunciessi­n les mesures per a dilluns que ve, es va saber la resolució judicial (que el Govern no va valorar).

La Generalita­t preveia que la restauraci­ó obrís, des de dilluns, de sis del matí fins la mitjanit, i amb un màxim de sis comensals per taula, però no ampliar l’aforament. Per tant, el TSJC va avançar la rebaixa de les mesures quatre dies. El director del gremi, Roger Pallarols, va dir que “el missatge que han donat els jutges és molt nítid: continuar amb el fre de mà és desproporc­ionat” i que els negocis no podien perdre un minut més. Ahir a la nit ja preveien aplicar les mesures.

La decisió judicial la va prendre la sala de Discòrdia del Contenciós, ja que hi va haver empat entre els sis jutges de la secció tercera (i fins i tot un vot particular en la discòrdia). El TSJC va assenyalar que el mateix

Govern ha dit que la situació epidemiolò­gica millora i no va aportar dades que justifiqui­n no obrir més la restauraci­ó. Alguns jutges van discrepar en aquest punt de vista.

En canvi, Salut i Interior van rebre l’aval del TSJC en una altra resolució per ampliar de 6 a 10 persones el límit de reunió (i per mantenir l’aforament del 50% en actes religiosos). Aquesta era una altra gran restricció que es relaxarà a partir de dilluns. També, almenys fins al 6 de juny, s’ampliaran al 70% els aforaments de la cultura i al 50% els del comerç i la universita­t, com ja s’havia anunciat prèviament.

La consellera Vergés va reconèixer que l’epidèmia baixa, però els últims dies més lentament. Els tests d’antígens, l’indicador més precoç dels canvis de tendència, van registrar dimecres un increment de casos respecte a una setmana abans, cosa que no passava des del 25 d’abril. “El ràpid descens de casos observat les últimes setmanes s’ha frenat”, va confirmar Clara Prats, del grup de biologia computacio­nal Biocomsc de la Universita­t Politècnic­a (UPC). Prats va constatar que això coincideix amb el diagnòstic de casos que es van contagiar a partir del final de l’estat d’alarma i de les mesures d’obertura que van entrar en vigor des del 9 de maig.

Amb tot, Vergés va assegurar que el sistema sanitari pot aguantar un repunt de casos. El nombre d’hospitalit­zats per covid ha baixat a 934, dels quals 369 són a les ucis.

Vergés també va explicar que Salut va exigir dimecres al Consell Interterri­torial, participat pel Ministeri de Sanitat i les autonomies, que es posi per escrit en un protocol l’ús de la vacuna de Pfizer per a les segones dosis de persones de menys de 60 anys que van rebre la primera dosi d’AstraZenec­a. Sense aquest

L’EPIDÈMIA La ràpida baixada de casos s’ha frenat, però Salut diu que un repunt és assumible

MOBILITAT Ja és igual que abans de la covid, i aquest cap de setmana hi ha operació sortida

protocol no es posaran les injeccions. Una vegada més, va criticar el Ministeri de Sanitat pels embolics amb la vacuna d’AstraZenec­a i es va lamentar que han generat desconfian­ça entre la població.

Si sobren dosis d’aquesta vacuna

Celeste López

Catorze mesos amb la covid com a protagonis­ta indiscutib­le de les nostres vides. Catorze, amb tots els dies i totes les nits, les pors i les esperances, entre l’angoixa i la deixadesa, i sempre la incertesa. Catorze mesos en què hem passat de no tenir clar la diferència entre virus i bacteri i per a quin cal fer servir l’antibiòtic a convertir-nos en epidemiòle­gs, viròlegs, immunòlegs, sociòlegs i juristes. Tot a la vegada. Tot alhora. I com a arguments, el que polítics, periodiste­s, experts i pseudoexpe­rts ens diuen cada minut.

 ?? XAVI JURIO ?? Assaig del lleure nocturn a Sitges. Quatre-cents voluntaris havien de provar ahir a la nit la represa de l’activitat fins a les tres de la matinada de cinc locals del carrer del Pecat; se’ls van fer tests d’antígens des de les 19.30 hores i havien de dir mascareta en el marc d’un assaig de reobertura del lleure nocturn
XAVI JURIO Assaig del lleure nocturn a Sitges. Quatre-cents voluntaris havien de provar ahir a la nit la represa de l’activitat fins a les tres de la matinada de cinc locals del carrer del Pecat; se’ls van fer tests d’antígens des de les 19.30 hores i havien de dir mascareta en el marc d’un assaig de reobertura del lleure nocturn
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain