La Vanguardia (Català-1ª edició)

Final sobtat al Giro de Soler

El ciclista de Vilanova plega després de caure al quilòmetre 4 d’una etapa sense història

- CICLISME 104è GIRO D’ITÀLIA XAVIER G. LUQUE

Un altre final sobtat i cruel per als representa­nts espanyols al Giro 2021. Si primer li va tocar al cap de files del Bahrain, Mikel Landa, aquesta vegada ha estat el torn del líder del Movistar, Marc Soler. I de la manera més inesperada i simple. Primers quilòmetre­s de la dotzena etapa, una caiguda de les que ni les càmeres filmen, un cop duríssim al costat esquerre i passi-ho bé.

El ciclista de Vilanova, que havia sortit il·lusionat amb acabar entre els deu primers (era l’onzè classifica­t, a 3m19s del líder) o, per què no, aspirar fins i tot a més, no podrà demostrar les seves capacitats en una cursa de tres setmanes per a la qual s’havia preparat a consciènci­a. Soler va intentar continuar, va recórrer uns quants quilòmetre­s escortat per Albert Torres, va consultar amb l’equip i amb el servei mèdic i finalment va posar peu a terra quan va comprovar que no tenia futur en aquest Giro. Un cop dur, físic primer, anímic després, que podria fins i tot replanteja­r els propers mesos de competició, una vegada Soler es recuperi i pugui tornar als entrenamen­ts. En una primera observació es va revelar la duresa del cop però sense cap fractura aparent, tot i que amb les costelles no se sap mai del cert.

El d’ahir va ser un dia d’abandoname­nts i va tenir molta menys transcendè­ncia de cara a la general del que es podia esperar. Potser per l’exercici extrem de dimecres a les zones de sterrato, potser perquè a l’horitzó ja treu cap el temible Zoncolan, programat per demà. Però l’etapa es va decantar pel programa fuga-lleugera persecució-calma a la carretera, sense que es trenqués el guió.

El vencedor a la meta de Bagno di Romagna, a les terres de Marco Pantani, va ser l’italià Andrea Vendrame, de l’AG2R. Formava part de l’escapada de setze i va acabar jugant-se la glòria amb l’australià Chris Hamilton, del DSM, a qui va superar amb absoluta claredat.

El grup de Bernal va arribar a poc més de deu minuts, amb calma i bons aliments, sempre sense menysprear que van ser 212 quilòmetre­s amb pluja a estones. El punt més destacat del dia van ser els abandoname­nts. Perquè també es va emportar una bona patacada Alessandro De Marchi, líder durant dues etapes, i va ser evacuat en ambulància amb una clavícula trencada. Igualment van baixar de la bicicleta el suís Gino Mäder, el guanyador a la meta de San Giacomo. I també Fausto Masnada i Kobe Goosens, ciclista belga del Lotto, al qual ja només li queden quatre corredors... i nou etapes al davant.

A la meta Bernal tenia poc a dir esportivam­ent parlant i li van preguntar per la situació a Colòmbia. Va recordar que dies enrere va publicar un comunicat a les xarxes socials “crec que bastant contundent”, va dir, i que ara havia de centrar-se en la cursa. “No puc estar parlant del que passa a Colòmbia cada dia. El meu objectiu és enviar bones notícies a tota la gent que ho necessita al meu país”.

En la seva presa de posició, el 4 de maig, Bernal assenyalav­a que “em sap greu i sento pena pel que està passant a Colòmbia, de fet m’agradaria ser-hi i poder ser a prop de la meva família i d’alguna manera donar suport al meu poble” i destacava que “el que més m’indigna són els morts i els diferents abusos de les autoritats cap a les persones que surten a protestar”. Acabava parlant del president Iván Duque: “Encara que no sigui fàcil espero que el senyor president busqui una solució per a tot aquest caos... abans que el país es vegi més afectat”.

 ?? LUCA BETTINI / AFP ?? Marc Soler amb Bernal a roda a l’sterrato de dimecres
LUCA BETTINI / AFP Marc Soler amb Bernal a roda a l’sterrato de dimecres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain