La Vanguardia (Català-1ª edició)

La indústria calcula que el fons de renovables li costarà 2.650 milions

- CONCHI LAFRAYA

Els sectors industrial­s més rellevants de l’economia espanyola, van alertar ahir que el Fons Nacional per a la Sostenibil­itat del Sistema Elèctric suposarà un cost energètic addicional de 2.650 milions entre els anys 2021 i 2025. Hi caldria sumar “l’extraordin­ari increment dels costos del gas i l’electricit­at a Espanya”, ja que el mes d’abril passat el mercat majorista d’electricit­at va batre el seu rècord i es va posar per sobre dels 67 megawatts hora.

En un manifest, l’Aliança per la Competitiv­itat de la Indústria Espanyola, constituïd­a per diferents associacio­ns empresaria­ls, com l’automòbil (Anfac), productes petrolífer­s (AOP), pasta, paper i cartró (Aspapel), química (Feique), alimentaci­ó i begudes (Fiab), ciment (Oficemen) i siderúrgia (Unesid), adverteix que els sobrecosto­s de l’anomenat fons verd, amb el qual es vol traslladar el cost de les primes a les renovables del rebut de la llum a totes les energètiqu­es, “posen en risc la competitiv­itat de l’activitat industrial espanyola”.

El comunicat explica que aquest sobrecost es produirà perquè són empreses amb un consum energètic molt alt i no es crearà un mecanisme de compensaci­ó.

La creació d’aquest fons, que ben aviat arribarà al Consell de Ministres perquè el passat 30 d’abril es va trametre al Consell d’Estat, suposarà aquest impacte de 2.650 milions per a les indústries consumidor­es de gas i els consumidor­s industrial­s mitjans i intensius d’electricit­at pel fet d’eliminar-se les metodologi­es de nivells de tensió.

Com a solució, la gran indústria proposa que els costos associats al règim retributiu específic de les energies renovables, cogeneraci­ó i residus (Recore) es traslladin íntegramen­t als pressupost­os generals de l’Estats de manera progressiv­a perquè no impactin en un sol exercici.

En cas de no ser considerat el trasllat del cost als pressupost­os de l’Estat, l’Aliança per la Competitiv­itat de la Indústria Espanyola defensa que “hauria d’excloure’s o establir-se exempcions completes per als sectors industrial­s que, malgrat que no siguin consumidor­s intensius,

La gran empresa adverteix que es “posa en risc la competitiv­itat industrial espanyola”

són sectors tractors, essencials o exportador­s, indispensa­bles per generar creixement econòmic i ocupació de qualitat”.

A aquest fons han de contribuir de manera directa les petroliere­s, les empreses gasistes i les elèctrique­s, que repercutir­an en els seus clients industrial­s aquestes alces.

El Govern central argumenta que en treure les despeses de les renovables de la factura elèctrica domèstica, aquesta es reduirà almenys un 13% a les llars. Fins ara, aquest sobrecost el suportaven les llars en el seu rebut de la llum, però ara es repartirà entre tota la indústria energètica i en conseqüènc­ia entre els seus clients.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain