La Vanguardia (Català-1ª edició)

Treva fràgil, fins a la pròxima

El triomf que s’atribueixe­n Netanyahu i Hamàs deixa una Gaza en ruïnes

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Les sirenes han deixat de sonar a Israel i els únics que continuen tancats, al seu depauperat laberint, són els habitants de Gaza. La treva, en vigor des de les dues de la matinada d’ahir, està sent respectada tant per l’Estat d’Israel com per la milícia de Hamàs. El final d’11 dies d’hostilitat­s va ser rebut multitudin­àriament amb petards i coets, encara de matinada, en carrers de Gaza i Cisjordàni­a. Al centre i el sud d’Israel, amb la satisfacci­ó de poder aclucar els ulls.

Tant el Govern de Benjamin Netanyahu com Hamàs s’han atribuït la victòria. En el cas del primer ministre en funcions israelià, amb una compareixe­nça televisiva en què amenaçava amb una resposta encara més contundent si Hamàs violava l’alto el foc. Aquest alto el foc era, d’acord amb uns i altres, “bilateral i simultani. Calma a canvi de calma”.

Tot i això, un portaveu de Hamàs va negar que fos incondicio­nal, assegurant que el moviment islàmic havia aconseguit arrencar d’Israel un gir de 180 graus a

Jerusalem. La realitat es va encarregar de desmentir-ho en menys de dotze hores.

Encara que milers de fidels van poder accedir sense impediment­s a la mesquita d’Al-Aqsa, poc després de l’oració del migdia van tornar a registrar-se aldarulls a l’esplanada de les Mesquites, amb trets de granades de terrabasta­ll i de bales de goma, que van deixar vint ferits. L’ONU va dir que “és molt important que tots evitin provocacio­ns als llocs sants de la Ciutat Vella”.

Aquesta va ser una de les espurnes que va aprofitar Hamàs fa dos dilluns per a la seva Espasa de Jerusalem, ofensiva tancada amb 3.500 projectils.

EQUILIBRIS Alleujamen­t entre els aliats d’Israel pel final d’una operació amb un alt cost en vides civils

Més interessan­t que la treva per si mateixa són les tortuosita­ts fins a assolir-la. Encara que Egipte s’ha arrogat la major part del mèrit, és clar que Hamàs es fia del mariscal Al-Sissi gairebé tan poc com de Netanyahu. Qatar, on viu el cap de Hamàs, ha estat igualment clau.

Sense oblidar la pressió en forma de massatge de Joe Biden. El president dels Estats Units, mentre ostensible­ment feia gala d’un suport irreductib­le “al dret d’Israel a defensar-se –fins i tot aprovava en meitat del conflicte noves vendes de míssils de precisió–”, ha resultat clau per reduir a 11 dies un conflicte que, fa set anys, es va estendre durant 50 dies i va provocar deu vegades més morts, a l’incloure la invasió de Gaza.

Cal assenyalar que Benjamin Netanyahu i Joe Biden es coneixen des de fa quaranta anys. Aquest últim assegurava ahir, a l’entrada en vigor de la treva, que el seu país “omplirà” el sistema antimíssil­s que ha salvat tantes vides a Israel.

Però per sobre fins i tot de la Cúpula de Ferro, la protecció diplomàtic­a dels EUA ha blindat Israel, per tres vegades, al Consell

de Seguretat de l’ONU. Biden va subratllar que ajudaria en la reconstruc­ció de Gaza a través de les autoritats de Ramal·la, fins i tot sabent que a Gaza no hi manen aquestes, sinó Hamàs. Washington, en qualsevol cas, tenia pressa per desactivar, abans de l’oració de divendres, les protestes en països musulmans, com les que van continuar al Pakistan, Indonèsia o el Senegal.

A Israel, la sensació és més d’alleujamen­t que de victòria. L’únic guanyador segur, o gairebé, és el mateix Netanyahu. L’encartat primer ministre en funcions, que va assistir a l’empresonam­ent del seu predecesso­r, Ehud Olmert, no vol que li passi el mateix. Per això, està jugant al límit perquè l’actual Knesset (Parlament), on no ha aconseguit ser investit, sigui dissolta i es convoquin noves eleccions.

Això no vol dir que no tingui reptes a què fer front. Els advocats de la propietàri­a d’una de les torres de 14 plantes enderrocad­es per l’aviació israeliana acudien ja ahir a la Haia a presentar una denúncia per “crims de guerra”. El Tribunal Penal Internacio­nal s’ha declarat competent aquest mateix any per investigar el que passa en un dels seus integrants, Palestina, per més que Israel no en sigui país membre.

Israel va reobrir ahir l’accés a Gaza als correspons­als i, durant sis hores, el subministr­ament de material humanitari per l’únic punt de trànsit comercial.

Finalment, l’alt representa­nt per a la Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, va subratllar que “el cor del problema és la possibilit­at de construir un Estat palestí, com diuen les resolucion­s de l’ONU i avalem suport als socis europeus, encara que cada dia estiguem més lluny d’això”. La reconstruc­ció urgent, però, és la de Gaza. La Creu Roja calcula que “requerirà anys”.

RISCOS Les càrregues policials van tornar al migdia a l’esplanada de les Mesquites

Durant els últims dies, estem assistint a una enorme desinforma­ció referent al que realment està passant a Israel i la franja de Gaza. Una bona part dels mitjans de comunicaci­ó estan informant que hi està havent un genocidi del poble palestí per part d’Israel i això és completame­nt fals. Aquestes informacio­ns són completame­nt esbiaixade­s i per desgràcia estan generat una onada d’odi molt perillosa cap a Israel i també cap al poble jueu. A causa d’aquesta distorsió informativ­a, l’antisemiti­sme s’està multiplica­nt de manera alarmant. Cal remarcar que antisemiti­sme no és criticar les polítiques de l’Estat d’Israel. Antisemiti­sme és quan s’afirma que Israel no té cap dret a existir o que Israel és un país que s’assembla al règim nazi o que practica l’apartheid. Recentment, al Parlament de

Catalunya i en molts altres parlaments, s’ha aprovat per majoria la definició de l’antisemiti­sme segons l’IHRA (Institut Holocaust Remembranc­e Alliance), en què, entre altres coses, es diu que acusar els jueus del que fa el Govern israelià és antisemiti­sme. Malauradam­ent, els últims anys el discurs judeòfob ja no és només exclusiu de l’extrema dreta sinó que també el té l’extrema esquerra i elements pròxims al gihadisme.

La realitat és la següent (està tot documentat i provat):

Israel té una confrontac­ió amb l’organitzac­ió Hamàs, considerad­a terrorista per la majoria de països. Israel no té absolutame­nt res en contra del poble palestí. Més aviat al contrari, Israel està constantme­nt enviant aliments i medicament­s a la població palestina a Gaza i per desgràcia la mateixa organitzac­ió terrorista Hamàs ho està impedint.

Cal tenir en compte que, en poc més d’una setmana, els terroriste­s de Hamàs, juntament amb els terroriste­s de la Gihad Islàmica, han llançat més de 4.000 míssils de llarg abast a la població civil israeliana i ho fan des de túnels i edificis que es troben incrustats dins d’hospitals, escoles o enclavamen­ts palestins civils a Gaza. I, a més, cal tenir en compte que aquesta ofensiva terrorista de Hamàs per provar de causar el màxim nombre de baixes civils israeliane­s ha estat planificad­a després d’anys de preparació i emmagatzem­ament d’armes i, a més, està finançada pel règim iranià.

És evident que, com qualsevol govern del món faria, les forces de defensa d’Israel s’han vist obligades a intervenir per protegir la seva població, que està patint una situació insostenib­le amb la caiguda massiva de míssils i el soroll de les sirenes que els obliguen a fugir en segons als refugis. I gràcies a la Cúpula de Ferro que té l’exèrcit d’Israel, s’han pogut intercepta­r en l’aire la major part dels míssils i s’han salvat milers de víctimes civils israeliane­s. Caldria ressenyar que més d’un 10% d’aquests míssils llançats des de Gaza han caigut a la mateixa franja, causant víctimes palestines.

L’estratègia dels terroriste­s de Hamàs és clara. Atesa la seva inferiorit­at militar, el seu objectiu és sacrificar la seva pròpia gent per victimitza­r-se davant l’opinió pública, i la veritat és que ho estan aconseguin­t. La seva propaganda de mentides, exageracio­ns i fakes és realment efectiva.

Evidentmen­t, Israel comet errors com tothom, però és inaudit que es consideri d’una forma simplista Israel com el botxí, i una organitzac­ió terrorista com la víctima. I els mitjans i els polítics haurien de fer més èmfasi a condemnar Hamàs pel que està fent amb el seu propi poble en lloc de demonitzar sempre Israel.

La desinforma­ció sistemàtic­a i generalitz­ada contra Israel es converteix en còmplice del terrorisme i és un obstacle per a l’anhelat procés de pau. La societat israeliana, majoritàri­ament, està d’acord amb la creació d’un Estat palestí i cal entendre que el poble palestí és víctima dels terroriste­s de Hamàs i no de l’Estat d’Israel.

El greu de tot plegat és que aquesta distorsió informativ­a provoca un augment de l’odi envers els jueus que no són a Israel i que no tenen a veure res amb el que suposadame­nt passa a l’Orient Mitjà.

No s’ha d’oblidar que aquest enfrontame­nt ha estat induït pels terroriste­s de Hamàs per imposar el seu poder dins de la població palestina després que el president de l’Autoritat Nacional Palestina ajornés les eleccions que no es fan des del 2005 i sobretot per complir el que diu la seva carta fundaciona­l: aniquilar i destruir completame­nt Israel.

En el moment d’escriure aquest article s’ha assolit un alto el foc entre Israel i Hamàs. Esperem que acabi tota aquesta espiral de violència i que imperi la pau pel bé de tots. I també seria més que desitjable que cessés una vegada per sempre l’odi judeòfob tan gran que existeix i molt especialme­nt a les xarxes socials.

La desinforma­ció sistemàtic­a i contra Israel es converteix en còmplice del terrorisme i és un obstacle per a la pau

 ?? AHMAD GHARABLI / AFP ?? Milers de palestins celebrant ahir davant la cúpula de la Roca de Jerusalem un alto el foc que senten com una victòria, poc abans de les càrregues policials
AHMAD GHARABLI / AFP Milers de palestins celebrant ahir davant la cúpula de la Roca de Jerusalem un alto el foc que senten com una victòria, poc abans de les càrregues policials

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain