La Vanguardia (Català-1ª edició)

La junta militar birmana amenaça de dissoldre el partit de Suu Kyi

- REDACCIÓ Naypyidaw

El cap de la comissió electoral de Birmània, Thein Soe, va afirmar ahir que l’organisme, nomenat pels militars, estudiarà la dissolució de l’antic partit governamen­tal, la Lliga Nacional per la Democràcia (NLD), després d’acusar els seus líders de frau electoral i traïció.

La Lliga, liderada per Aung San Suu Kyi, va arribar al poder després d’una aclaparado­ra victòria a les urnes el 2015 i va aconseguir una majoria més àmplia en les eleccions del novembre passat. Al febrer havia d’iniciar el segon mandat al capdavant del país, però l’exèrcit ho va impedir amb un cop d’Estat que va portar a la detenció de Suu Kyi i desenes d’alts responsabl­es del govern i militants del partit.

El general Min Aung Hlain, cap de la junta militar, va justificar la insurrecci­ó per un “terrible frau en les llistes de votants”. El Partit de la

Unió, la Solidarita­t i el Desenvolup­ament, avalat per les forces armades, va fer acusacions similars després de patir una forta derrota. Tot i això, observador­s independen­ts neguen que es registress­in irregulari­tats generalitz­ades.

En una reunió a Naypyidaw per discutir un canvi en el sistema electoral i que va ser boicotejad­a pels principals partits birmans, Soe va anunciar que la investigac­ió sobre els comicis de l’any passat, que conclourà ben aviat, mostra que la formació de Suu Kyi va conspirar amb el govern per obtenir avantatge en la cita electoral. “Investigar­em i considerar­em si el partit hauria de ser dissolt i si els perpetrado­rs (del suposat frau) han de ser castigats com a traïdors”, va assenyalar el funcionari.

L’NLD, que ha secundat el moviment popular de rebuig del cop militar, s’enfronta a un fort assetjamen­t per part de les autoritats, que han practicat arrestos massius i han clausurat les seves oficines.

En un primer moment, la junta birmana va anunciar que convocaria eleccions en 12 mesos, però després va assenyalar que el termini per celebrar-les podria ser de fins a dos anys. Ara, Suu Kyi i altres membres de l’enderrocat govern s’enfronten a greus acusacions penals que podrien impedir-los de participar en futures eleccions. Els seus seguidors denuncien que les imputacion­s tenen motivació política.

A més d’amenaçar d’il·legalitzar l’NLD, les autoritats militars van anunciar ahir un pla per substituir el sistema electoral majoritari per un de proporcion­al.

Abans de l’inici de les reformes democràtiq­ues, fa una dècada, Birmània ja va ser dirigida amb mà de ferro pels militars durant 50 anys. El partit de Suu Kyi va guanyar les eleccions del 1990, però l’exèrcit va intervenir llavors per impedir que arribés al poder.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain