La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gaza sacseja les nostres consciènci­es

El conflicte entre israelians i palestins és molt més que territoria­l. Ataca l’arrel dels valors occidental­s en revelar que la justícia sembla impossible

- Xavier Mas de Xaxàs

Gaza, Israel, Palestina, el conflicte permanent, sacseja les nostres consciènci­es des de fa més de 70 anys. Si prenem partit, perdem l’equilibri. Si ens abstenim, claudiquem davant la injustícia. Ens va passar una cosa semblant amb Bòsnia als anys noranta. Quin bàndol té raó? La força, de vegades, ho és tot. Sens dubte és molt més que el diàleg. Només davant la violència extrema s’obren espais de pau. Apareixen més per esgotament dels bel·ligerants que per insistènci­a dels assenyats. Ho veiem a Gaza, i Gaza, encara que no ho vegem, som tots. El mateix ens passa amb Israel. La culpa que sent Europa per l’Holocaust no desapareix­erà. No ho ha de fer. Israel, la seva seguretat, la protecció del poble jueu en una llar segura, ha de ser una responsabi­litat de tots, primer dels europeus i després dels nord-americans perquè va ser als EUA i no a Palestina on van emigrar la majoria de superviven­ts de la Xoà després de la Segona Guerra Mundial.

Hamàs vol destruir Israel i només per això ha de ser neutralitz­ada. Però Hamàs també representa, amb tota la seva crueltat, el dret a la resistènci­a del poble palestí. I aquí és quan les nostres consciènci­es topen amb el que sembla impossible.

Què passa llavors amb el dret a l’existència dels dos pobles?

Des que a finals del segle XIX els sionistes van començar a comprar terres a Palestina, la qüestió de la convivènci­a amb els àrabs ha estat primordial. Hi ha hagut períodes molt bons, abans de la construcci­ó del mur, per exemple, quan els palestins de Cisjordàni­a podien baixar al mar sense barreres i els habitants de Gaza anar a sopar a Tel-Aviv. Durant un temps, al principi de la coexistènc­ia, els conflictes veïnals els resolien consells municipals, en els quals hi havia àrabs i jueus. Avui, però, estem molt lluny d’aquells començamen­ts i consensos. El progrés, encara que sembli paradoxal, no ha propiciat la pau. Al contrari.

Israel és conseqüènc­ia de l’extermini. No hi ha hagut en la història de la humanitat cap altre poble que hagi sobreviscu­t a tanta violència. Encara avui hi ha menys jueus que abans de la Segona

Guerra Mundial. Sense l’Holocaust, Israel, probableme­nt, no existiria i Europa encara es beneficiar­ia de les sempre vibrants comunitats jueves.

El pecat original d’Israel és haver ocupat una terra que ja estava habitada. Cada racó del país té una història àrab que el fonamental­isme sionista ha tractat d’esborrar.

Què li passa a un país quan gairebé tots els seus intel·lectuals, els d’avui i els d’ahir, afirmen que no hi ha futur si no som capaços de tractar els altres com ens tractem a nosaltres mateixos?

El fonamental­isme sionista domina la política israeliana des de fa pràcticame­nt dues dècades. El seu objectiu és eliminar els palestins i aixecar un Estat sobre una promesa bíblica. Aquestes persones arrossegue­n una herència de 4.000 anys, quaranta segles llargs de diàspora esperant el moment. Són el poble elegit per Déu i reclamen la terra promesa per Déu.

Els fanàtics jueus no coneixen la filosofia del diàleg de Martin Buber, el principi d’una terra per a dos pobles. Tampoc no han llegit Abraham B. Yehoshua, David Grossman, Bernard Malamud i Amos Oz. Els fanàtics palestins han oblidat

Mahmud Darwix, Jabra Ibrahim Jabra, Samih al-Qassim i Edward Said. En un poema dedicat a les víctimes de Gaza, Darwix va escriure que “una víctima no mata cap altra víctima”. No hauria de ser però succeeix. Si de cop poguéssim eliminar els líders polítics i militars, si només quedessin els pobles, tots seríem víctimes, hereus d’injustície­s no resoltes que arrossegue­m com Sísif la seva pedra.

Els palestins reclamen el que tenen els jueus –final de l’ocupació, dret a l’autodeterm­inació, integritat territoria­l, igualtat de drets i equiparaci­ó de la nakba amb la Xoà–, però no és possible. Si Israel ha de ser un Estat binacional, amb igualtat de drets per als àrabs, deixarà de ser un Estat jueu. És aquí on el sionisme xoca amb la democràcia, on gran part de l’islamisme palestí recorre a la violència i on l’Europa nacionalis­ta i conservado­ra, reivindica la seva identitat judeocrist­iana. La UE no ha pogut consensuar un comunicat a favor de la treva a Gaza perquè per a Hongria i altres països orientals, el dret d’Israel a l’autodefens­a és il·limitat. L’antisemiti­sme, mentrestan­t, s’estén per França i Alemanya, països que tenen en la defensa d’Israel un pilar fonamental de la seva raó de ser.

Els coets de Hamàs són un crim de guerra, com ho és l’ús desmesurat de la força per part d’Israel.

Aquesta última onada de violència entre israelians i palestins ha matat, almenys, 13 persones a Israel i 232 a Gaza i, malgrat això, tampoc no obrirà un espai prou ampli per a la pau. A tot el que podem aspirar és a una treva com la que ara comença. Demà, els EUA continuara­n sent el cordó umbilical d’Israel. Demà, el lideratge palestí a Ramal·la continuarà robant l’ajuda internacio­nal, mentre que Hamàs començarà a fabricar més coets, negant, els uns i els altres, l’esperança d’un futur millor per al seu poble. Demà, Netanyahu continuarà aferrat al suport de l’extrema dreta racista per mantenir-se en el poder. La violència l’enforteix tant com Hamàs. Es necessiten més que dos amants.

Si ara ens preguntéss­im qui va tirar la primera pedra, no estaríem buscant la convivènci­a perquè les guerres ens han ensenyat que no hi ha reconcilia­ció sense humilitat. Però molts creuen que és una pregunta irrenuncia­ble per assolir la justícia. Per això, encara que cessin les explosions, massa israelians i palestins es mantindran més lluny d’ella que de la crueltat. A les poques persones que van llegir els savis ningú no els farà cas.

Netanyahu i Hamàs es necessiten més que dos amants: la violència els enforteix

 ?? RONEN ZVULUN / REUTERS ?? Jueus i àrabs israelians a favor de la convivènci­a, aquesta setmana a Jerusalem
RONEN ZVULUN / REUTERS Jueus i àrabs israelians a favor de la convivènci­a, aquesta setmana a Jerusalem
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain