La Vanguardia (Català-1ª edició)

Junqueras torna al Parlament per fer costat al nou president

- ÀLEX TORT

Per primera vegada des del restablime­nt de la democràcia el Parlament de Catalunya era a punt d’investir un president de la Generalita­t electe d’Esquerra i el líder del partit no volia estar-se a la presó i perdre-s’ho. Oriol Junqueras va arribar a tres quarts tocats d’onze a la Cambra catalana per estar al costat de Pere Aragonès. No va poder saludar-lo i abraçar-lo fins poc abans de les dues, quan el republicà va sortir de l’hemicicle ja com a nou president.

Estant empresonat, Junqueras ja havia visitat en dues ocasions més el Parlament. “Després de 80 anys, ERC té l’oportunita­t de tornar a servir el país. Allò que ens van treure amb la força de les armes, ho hem recuperat amb la força de les urnes”, va dir ahir davant les càmeres de TV3 per remarcar la trascendèn­cia del moment. A RAC1, el president d’ERC va assegurar que el Govern farà “tot el que estigui a l’abast” per culminar el camí cap a la independèn­cia.

Junqueras va aprofitar un permís penitencia­ri de dotze hores. En primer lloc es va dirigir a casa seva, a Sant Vicenç dels Horts, on va veure la seva dona, va parlar per videoconfe­rència amb la secretària general d’ERC, Marta Rovira, a Suïssa, i va treure americana i corbata de l’armari per dirigir-se al Parlament.

Allà el president del partit va rebre tots els honors per part dels seus. Només arribar el van saludar efusivamen­t Sergi Sabrià, Roger Torrent, Marta Vilalta i Meritxell Serret, amb qui es va veure ahir per primera vegada des del 2017 fora de la presó i amb qui, fidel al seu tarannà, es va comprometr­e a fer una visita plegats per les terres de Ponent.

Un cop pujada l’escala d’honor, amb el puny alçat, a la sala noble del Parlament el van rebre bona part del grup parlamenta­ri d’Esquerra. A Junqueras se’l va notar un xic nerviós. Va saber agrair la rebuda, però no va trobar paraules per dir gaire més. En públic, se’l va veure parlar amb Artur Mas, Quim Torra i Laura Borràs, entre d’altres.

A ERC hi havia ganes de celebrar la investidur­a. Ho van fer als despatxos que el grup té al Parlament. Cervesa artesanal Segarreta i cava de cooperativ­a. Rovira va tornar a aparèixer via telemàtica amb una samarreta amb una figura amb el puny alçat impresa. “Què feu aquí celebrant-ho, ara toca treballar!”, va fer broma en connivènci­a amb Junqueras: “Feu cas a la jefa!”.

El president del partit va marxar aviat a la tarda per tenir temps de recollir els seus fills de l’escola. A les vuit va tornar a ingressar a la presó.

 ?? ALBERTO ESTÉVEZ / EFE ?? Junqueras va pujar les escala del Parlament amb el puny alçat
ALBERTO ESTÉVEZ / EFE Junqueras va pujar les escala del Parlament amb el puny alçat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain