La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’oposició augura una legislatur­a curta per les disputes dels socis

Albiach expressa malestar a Aragonès per haver triat finalment Junts

- LUIS B. GARCÍA

Si en alguna cosa van coincidir la resta de partits de l’oposició que van intervenir ahir durant la segona jornada del debat d’investidur­a de Pere Aragonès va ser a augurar un futur curt al nou Govern. Vox, comuns, Ciutadans i PPC van posar èmfasi, cada un amb matisos, en les desavinenc­es que s’han vist fins ara entre ERC i JxCat, tant en l’anterior Govern com en el tortuós procés de negociació des del 14-F.

La líder d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, es va mostrar agra pel menystenim­ent a què els van sotmetre els republican­s després de trencar les negociacio­ns amb els postconver­gents, i va insistir que el nou Govern naixerà amb una “obsolescèn­cia programada”. El líder de Vox, Ignacio Garriga, va treure el seu habitual to bel·licós per criticar les desconfian­ces entre els socis i qualificar el conjunt d’institucio­ns catalanes de “màfia separatist­a”. Carlos Carrizosa va augurar un llegat poc honrós per a Aragonès i va aprofitar per arremetre contra el PSC per “haver preferit els acords amb ERC”. I Alejandro Fernández va predir pocs moments de pau al nou president.

El fet que un partit d’esquerres com els comuns coincidís amb els vaticinis pessimiste­s de la dreta té l’arrel en l’efímer intent d’ERC per construir un acord alternatiu amb els d’Albiach. Només va durar tres dies, i la líder del grup lila va mostrar acritud des del faristol. “Som gent de paraula” i “no ens abstindrem, perquè aquest Govern no és bo per a Catalunya”, va concloure davant la petició d’Aragonès de “generosita­t” per a una abstenció en la investidur­a.

La parlamentà­ria va lamentar que es perdi una “oportunita­t” per a “un canvi d’etapa a Catalunya” després d’haver optat finalment per un govern amb Junts, quan “nosaltres ens vam asseure a negociar amb vostès amb tota la sinceritat del món”, es va queixar. A més, va criticar que ERC hagi apostat per “un Govern a contracor, des del retret”, que “neix amb poca credibilit­at” i que no suposa un “canvi d’etapa”, només un “canvi de cromos”, una “puntada de peu cap endavant” al calendari, va opinar.

Els pronòstics pessimiste­s també els va apuntar pel líder de Vox. Garriga va vaticinar que la legislatur­a serà “curta”, amb “grans desafiamen­ts a l’ordre constituci­onal” i “condiciona­da per lleis per avançar en els seus deliris ideològics”, perquè creu que ERC i Junts “no es refien” l’un de l’altre. El dirigent va tornar a amenaçar amb la judicialit­zació i va prometre ser “implacable” davant una possible “reactivaci­ó del cop d’Estat”, i va acusar els partits independen­tistes d’“espoliar els catalans per alimentar les seves xarxes clientelar­s mafioses i separatist­es”.

Des de Ciutadans, Carrizosa va assegurar que amb el full de ruta presentat pel nou president el farà “passar a la història com el polític que va tornar a no respectar la pluralitat de Catalunya”.

Però després de posar èmfasi en les diferèncie­s entre els socis va redirigir les crítiques cap al PSC, per la mà estesa que va plantejar

Salvador Illa dijous a Aragonès per arribar a acords al marge dels plans independen­tistes. El dirigent taronja va intentar esgarrapar el PSC posant en dubte la tasca d’oposició dels socialiste­s: “Em temo que, com passa amb la discrimina­ció del castellà, vostès, els socialiste­s, s’acabaran entenent amb l’independen­tisme quan la ciutadania es giri d’esquena”, va senyalar.

Per la seva banda, Fernández (PPC) va desacredit­ar l’entesa governamen­tal: “Continuen amb la competició d’astúcies, jugades mestres, travetes i desconfian­ces’, va afirmar, i va advertir Aragonès que li han pres el pèl perquè “el deixen de president honorífic a les ordres de Waterloo i li treuen els fons europeus”.

Així, “quan s’esguerri tot, li donaran la culpa a vostè de coses en què li han tret les competènci­es”, va vaticinar. En definitiva, per al del PPC el candidat “no ha fet gaire bon negoci”.

Ciutadans intenta esgarrapar el PSC posant en dubte el seu paper d’oposició per la mà estesa d’Illa

 ?? ALBERTO ESTÉVEZ / EFE ?? La presidenta d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ahir a la Cambra catalana
ALBERTO ESTÉVEZ / EFE La presidenta d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ahir a la Cambra catalana
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain