La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Moncloa exhibeix el suport de la UE davant Rabat, malgrat el silenci dels EUA

El Marroc manté el pols diplomàtic per l’acollida de Gali a Espanya

- JUAN CARLOS MERINO

Torna la calma, encara no la normalitat, a la frontera de Ceuta. Però persisteix el greu conflicte diplomàtic entre Espanya i el Marroc, amb la qüestió del Sàhara com a teló de fons en el nou escenari geoestratè­gic mediterran­i després de l’arribada de Joe Biden a la Casa Blanca, per l’assistènci­a hospitalàr­ia a Logronyo del líder del Front Polisario, Brahim Gali.

La vicepresid­enta primera del Govern, espanyol, Carmen Calvo, al capdavant del comitè de situació d’aquesta crisi mentre Pedro Sánchez mira de rellançar la legislatur­a amb una constant exposició pública de nous plans i projectes, va insistir ahir a defensar la sobirania d’Espanya en el complex equilibri de relacions amb el Marroc i amb Algèria, va justificar l’assistènci­a a Gali “per raons estrictame­nt humanitàri­es, sense més transcendè­ncia”, i va esgrimir el ferm suport de la Unió Europea per poder apaivagar aquest greu conflicte, malgrat el silenci dels Estats Units.

Per bé que Sánchez va celebrar amb alegria l’arribada de Biden a la Casa Blanca, després de la polèmica etapa de Donald Trump i la nova orientació política dels Estats Units, continua sense arribar la primera presa de contacte entre els dos mandataris, sis mesos després de les eleccions nord-americanes i quatre mesos després de la presa de possessió. A més cal recordar que, entre les dues dates, Espanya i el Marroc van optar per suspendre la reunió d’alt nivell prevista a Rabat per al 17 de desembre del 2020. La cita –la primera des de la que va tenir lloc a Madrid el 2015, amb Mariano Rajoy encara com a president– es va ajornar inicialmen­t fins al febrer, però continuava sense concretar-se quan, aquest dilluns, va tenir lloc el que ahir Calvo va insistir a advertir que no va ser una crisi migratòria, “sinó un assalt a les nostres fronteres”.

Amb la ferma reacció de Sánchez, que de seguida va desplegar l’exèrcit i dimarts va volar a Ceuta i Melilla pel “desafiamen­t” del Marroc, Calvo va exhibir el contundent suport europeu rebut. “Hem valorat molt la posició de la Unió Europea, això era el que volia Espanya, això sí que era el més important”, va reconèixer la vicepresid­enta a TVE. Sense qüestionar el silenci nord-americà: “Que els Estats Units hagin considerat que es tracta d’una qüestió en què no volen entrar, ens sembla molt bé, en aquest moment en què hi ha hagut aquesta situació”.

Calvo va recordar que Trump “va canviar absolutame­nt la direcció”, quan ja al final del mandat va reconèixer la sobirania del Marroc sobre el Sàhara per apuntalar la seva estratègia a l’Orient Mitjà, una circumstàn­cia que va donar ales a les aspiracion­s de Rabat i que Biden no va corregir. La vicepresid­enta va advertir que els Estats Units mantenen “un respecte absolut” per la reacció d’Espanya en aquesta crisi. “Valorant molt la posició de la UE, que era la que ens interessav­a; que els Estats Units no hagin volgut dir absolutame­nt res sobre aquesta situació també ens sembla bé”, va insistir.

En tot cas, Calvo va justificar la decisió d’acollir a Espanya el líder del Front Polisario adduint “raons humanitàri­es” i malgrat el malestar del Marroc: “Som un país sobirà”, va al·legar. “Nosaltres no interferim en la política exterior del Marroc”, va assegurar, i va defensar les relacions estratègiq­ues d’Espanya també amb Algèria. A més, va assegurar que les relacions de bon veïnatge també han d’incloure la comprensió de les decisions que prengui l’altre país. En tot cas Calvo va considerar improceden­t implicar Felip VI en “qüestions polítiques”, i va confiar que la situació amb el Marroc es restitueix­i “aviat”, perquè seria beneficiós per als dos països.

Ahir l’ambaixador­a del Marroc a Espanya, Karima Beniaix, va insistir, tot i això, a advertir des de Rabat que si Espanya decideix treure Gali d’Espanya “amb opacitat”, de la mateixa manera que va arribar, optarà “per l’estancamen­t i l’empitjoram­ent de les relacions” bilaterals, segons va informar Efe.

L’ambaixador­a, cridada a consultes a Rabat des de dimarts , va avisar que ara Espanya ha de triar entre reforçar les relacions amb el Marroc i “col·laborar amb els seus enemics”. I va advertir que acollir i protegir a Espanya un “criminal i botxí”, segons va definir Gali, ofèn “la dignitat del poble marroquí”.

“Som un país sobirà”, al·lega Calvo per defensar l’assistènci­a a Gali i les relacions amb Algèria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain