La Vanguardia (Català-1ª edició)

De la lletra a la música

- Màrius Carol

De la sessió d’investidur­a del president de la Generalita­t ha estat millor la música que la lletra. M’explicaré: el clima polític del debat entre Pere Aragonès i Salvador Illa va resultar impecable, encara que segurament va sobrar retòrica. Però tots dos polítics, que van ser els més votats les passades eleccions, van posar de manifest que és possible un altre estil de fer política, que la crispació no porta enlloc i que el líder del Govern i el cap de l’oposició poden mantenir posicions diferents sobre el que ha de ser Catalunya, sense que això impedeixi de posar-se d’acord en determinat­s pactes que beneficiïn tots els catalans. Els oferiments d’Illa a col·laborar en la millora del finançamen­t o en la gestió dels fons Next Generation van ser una mà estesa i això no li va passar desaperceb­ut a Aragonès, que li va agrair que, com a cap de l’oposició, no tingués l’acidesa dels portaveus de Ciutadans la passada legislatur­a.

Les crítiques del líder del PSC no van ser tant al programa de govern com a la retòrica processist­a de l’encara candidat, que va tornar a plantejar

De la sessió d’investidur­a, el millor ha estat el to d’Aragonès i d’Illa

la culminació de la independèn­cia com si aquesta legislatur­a fos l’etapa reina de la ronda ciclista francesa, amb el Tourmalet del referèndum per davant. “Parlen de materialit­zar la república catalana i vostè i tothom sap que això no passarà”, li va replicar Illa en un to més propi del científic que respon al curandero. Certament, Aragonès no va voler passar-se de pragmàtic i va pretendre marcar territori independen­tista, però va ser prudent en l’ús de les paraules. En aquest sentit, no va sortir de la seva boca el terme embat, que és l’últim invent de la fàbrica d’eslògans sobiranist­es. Aristòtil, que és un dels filòsofs que més han escrit de la retòrica, va deixar clar que aquesta s’ha de basar en allò que és versemblan­t. Així que no s’ha de confondre’s la realitat pura i dura amb el realisme màgic i fabulador.

A Aragonès se l’ha vist al Parlament com un polític que sap que la prioritat és la construcci­ó del país, abans que la reconstruc­ció de l’independen­tisme. El procés va acabar el 27-O d’una forma abrupta i inesperada. I el despatx del president de la Generalita­t va quedar buit després de la fugida de Carles Puigdemont i l’assumpció de Quim Torra de la seva condició de vicari. Aragonès tornarà a ocupar l’estança presidenci­al, conscient de la seva responsabi­litat i amb la voluntat d’obrir una nova etapa de la qual els catalans (tots) puguin sentir-se orgullosos. I té clar que el món ja no els mira, però els catalans sí. I atentament.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain