La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Ateneu de Madrid respira

- Joana Bonet

Durant anys, l’Ateneu de Madrid, en ple barri de Las Letras, em va semblar com una societat secreta. La façana, discretíss­ima i no menys estreta, només permet apreciar els medallons d’Alfons X el Savi, Cervantes o Velázquez des de davant. Però a l’obrir el portal, unes estilitzad­es escales moderniste­s et condueixen a l’àgora on, durant gairebé dos segles, es va servir el banquet de la Il·lustració.

Fa un temps es va obrir un petit cafè-restaurant –clausurat poc després a causa d’un litigi intern– que connectava amb l’interior de l’edifici, i més d’una vegada vaig aprofitar per entreveure el temps congelat a la docta casa. No em desplaïa l’olor de fusta vella i cruixent, era la sensació d’aire encapsulat i de buit el que emfatitzav­a la seva decadència. Em van explicar que amb prou feines el trepitjave­n 30 socis; que patia d’asfíxia econòmica malgrat les subvencion­s i les quotes. Més d’una vegada m’havia preguntat: què deuen fer els senyors de l’Ateneu?, perquè a la galeria de retrats només hi ha homes, a excepció de la comtessa, Emilia Pardo Bazán.

El 1820, durant el trienni liberal, un grup d’intel·lectuals va organitzar un club on poder discutir sobre “literatura, ciència i art”. Es van instal·lar en una modesta casa burgesa, al carrer de la Ballesta. El 1884 Cánovas del Castillo inaugurari­a oficialmen­t la seu actual en presència d’Alfons XII i Maria Cristina. D’aquesta manera naixia l’“Holanda a Espanya”, així va denominar la institució en la qual els membres van arribar fins i tot a debatre l’existència de Déu. A partir del 1905 –26 anys abans del sufragi femení– es va permetre l’entrada i el vot de les dones. I així va ser com Emilia Pardo Bazán recollia ufana, i coberta amb una de les seves boes, el carnet de primera ateneista. En la commemorac­ió del centenari vam recordar la relació amb el seu “miquiño del alma”, Benito Pérez Galdós, amb qui se citava als salons de l’Ateneu. Allà van tenir més d’una discussió acalorada, i el cèlebre “adiós, viejo chocho” de Doña Emilia encara reverbera entre les parets, ja que a Barcelona va conèixer i es va enamorar d’un ben plantat José Lázaro Galdiano –com recordava Carme Riera en un deliciós i reivindica­tiu article sobre la seva relació amb Catalunya–

Ella, a qui no li van permetre ingressar a la Reial Acadèmia, provocava els seus companys: “Per què us dieu intel·lectuals si no us atreviu amb els intel·ligents?”.

L’Ateneu té milers de cròniques brillants: per la sala de tertúlia, La Cacharrerí­a, van desfilar Albert Einstein i Sarah Bernhardt, Joaquín Costa i Manuel Azaña, José Ortega y Gasset i Unamuno. Blanca de los Ríos, Carmen Burgos o Clara Campoamor van ser algunes de les sòcies actives, encara que gairebé no hi ha avui ombres del seu pas per la casa de les muses. Valle-Inclán, un dels presidents, es va mudar a l’edifici amb la seva família: arruïnat i sense sostre, i explicava que hi havia un gat que sempre dormia sobre un exemplar de The New York Times; “el més culte del món”.

En plena pandèmia vaig treure el meu carnet d’ateneista. D’una banda, edificava la fantasia que, quan tot allò passés, aniria a escriure a la biblioteca, La Pecera, un temple per a bibliòfils que em tornaria l’embadalime­nt perdut. Encara que el que en realitat em va atreure va ser l’entusiasme dels fundadors del Grup 1820, que ara es postula per renovar aquest símbol de l’emancipaci­ó intel·lectual espanyola, que, malgrat els heroics resistents que l’han mantingut en peu, necessita posarse al dia. I més quan la nostra societat pantallitz­ada i infantilit­zada manca d’espais plurals, allunyats de la bronca i de la cultura mercantili­tzada, que irradiïn compromís amb les arts i el pensament, i abanderin el no a més retallades. I on tornin a viure les muses modernes, amb esperit instruït, altruista i dialogant, a més del fantasma de Don Ramón.

El Grup 1820 es postula per renovar aquest símbol de l’emancipaci­ó intel·lectual espanyola

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain