La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mediterran­is i Bauhaus

- José María Lassalle

Europa necessita repensar el sentit del seu futur des de la diversitat. Una cosa que s’ha d’afrontar a partir d’una normativit­at híbrida i complexa que abraci les diferents sensibilit­ats estètiques i les diferents aproximaci­ons culturals i polítiques que es presenten en el seu si. Per això, el Sud europeu ha de tenir una posició crítica i contribuir perquè el nostre continent l’encerti a l’hora de donar un propòsit a la inversió de 750.000 milions que marcaran l’execució i la concreció del green new deal.

Parlem d’un esforç econòmic extraordin­ari que requereix una narrativa que expliqui per què i per a què l’afrontem. Sobretot si es tradueix en una nova forma d’habitar l’espai i de com ens relacionar­em els uns amb els altres dins d’ell. Una cosa que exigeix, com he explicat en articles anteriors, un marc de debat que transcende­ixi el perímetre inspirador de la Bauhaus per fer-se porós i anar més enllà de la mera interdisci­plinaritat profession­al i sectorial.

Necessitem endinsarno­s en el camp de la diversitat de la geopolític­a cultural. Un objectiu fonamental si volem dissenyar experiènci­es de vida que apostin per un model econòmic que afavoreixi la senzillesa, la funcionali­tat i la circularit­at dels materials que es facin servir, però sense renunciar a unes solucions urbanístiq­ues o productive­s que tinguin una traducció d’acord amb les sensibilit­ats i mentalitat­s específiqu­es dels territoris on operaran.

En aquest sentit, Europa ha d’imaginar el seu futur verd de moltes formes, no només des dels patrons d’una visió ecològica inspirada en les coordenade­s estètiques i comunitàri­es del nord i centre del continent, entre altres coses perquè la Selva Negra o les platges de Frísia no són el mateix que Eivissa o la serra de Cazorla. Les nostres maneres de relacionar-nos culturalme­nt i antropològ­icament amb el medi i l’espai són diferents, i les necessitat­s i els recursos, també. Per això, el repositori conceptual de la Bauhaus i la metodologi­a d’intervenci­ó en el medi que va promoure aquesta escola a partir de categories inspirades en una tradició estètica centreeuro­pea no són pacífics ni neutres geopolític­ament parlant.

No s’ha d’oblidar que la Nova Bauhaus invocada per la presidenta Ursula von der Leyen proposa d’explicar l’eix de legitimita­t conceptual del green new deal al voltant d’un relat que justifiqui la seva implementa­ció si contribuei­x a la bellesa, la sostenibil­itat i la idea de comunitat dins d’Europa. Idees que han de transcendi­r l’estret perímetre de les tesis promogudes per Gropius i Mies van der Rohe, per entrar en comunicaci­ó amb altres mirades. Altrament estarem eludint aquella legitimita­t negativa de la qual parlava Adorno a l’hora de visibilitz­ar les contradicc­ions que tensen i posen en qüestió continguts culturals. Un error que pot ferir greument l’oportunita­t històrica de pensar estèticame­nt entre tots els europeus el sentit que volem donar a com viure junts sota una economia verda.

És fonamental, per tant, activar una mirada meridional en què, des de la Mediterràn­ia o, més ben dit, des dels Mediterran­is de què parlava Rafael Chirbes, s’invoqui una aproximaci­ó a aquestes idees que vagi més enllà de la narrativa i els models oferts per la Bauhaus. I no perquè no siguin atractives o perquè les seves propostes no tinguin capacitat de suggerimen­t, sinó perquè són insuficien­ts si es vol abordar un disseny que estigui a l’altura dels reptes del nostre temps i que tenen a veure amb el fet de salvar la centralita­t del que és humà dins de les polítiques d’automatitz­ació que faran possible l’economia circular de què parla el green new deal.

Aquí n’hi hauria prou amb la citació de Siegfried Ebeling, un dels crítics de dins de la Bauhaus. A El espacio como membrana (1926) ja ens va prevenir de l’actitud unilateral i racionalis­ta de Gropius, així com dels riscos de la utilitzaci­ó econòmica de l’espai i de la propagació de dissenys estandardi­tzats que fomentava. D’això se’n va fer ressò el nostre Josep Lluís Sert el 1982 durant el simposi sobre Creativita­t Mediterràn­ia que es va celebrar a Sitges. Llavors no va dubtar a criticar l’horror fora de tota mesura, escala i harmonia en què havia desembocat la visió tecnificad­a i funcional del món. Per això va demanar als arquitecte­s, urbanistes, economiste­s, polítics i ciutadans conscienci­ats de l’època que desplegues­sin un esforç humanista de conjunt que salvaguard­és “el que el passat ens ha llegat”.

Precisamen­t la invocació d’aquest llegat històric a què feia referència Sert és fonamental per resignific­ar, mediterràn­iament parlant, la proposta d’Ursula von der Leyen. Un llegat de mediterran­eïtat que projecta una mirada meridional sobre l’espai i la seva relació amb la bellesa, la sostenibil­itat i la comunitat, que ha de fer evoluciona­r el disseny de la Bauhaus i treure’l dels seus eixos de normativit­at nòrdics i centreeuro­peus. De fet, això és el que van fer els components del Gatcpac, a través de la revista AC i la figura de Josep Lluís Sert, que, relacionat­s tots ells amb la segona generació del Moviment Modern, van reivindica­r el sud davant el nord al remarcar els seus valors culturals en contrast amb els estrictame­nt tecnològic­s del segon.

Aquesta revisió crítica no només va convertir Barcelona en un laboratori de propostes pioneres en l’àmbit del disseny modern, sinó que va impulsar que la duresa original de la Bauhaus s’hibridés amb l’empenta que Le Corbusier o Sert van protagonit­zar davant Gropius i Mies van der Rohe al IV CIAM celebrat a Atenes el 1933. Gràcies als primers es van resignific­ar críticamen­t les tesis d’aquests últims. Una cosa que van aconseguir reivindica­nt l’arquitectu­ra vernacla de la conca mediterràn­ia, les seves formes pures i tradiciona­ls, així com el diàleg harmoniós amb l’espai i el medi que eren conseqüènc­ia d’una mirada basada en la proporció i les necessitat­s humanes sorgides d’un entorn fràgil i ple de limitacion­s.

Aquesta actitud és la que hauria de promoure’s ara des d’Espanya i buscar la sintonia amb països afins com Portugal, França, Malta, Itàlia o Grècia. Els motius són els mateixos que es van plantejar en el període d’entreguerr­es, però aguditzats ara per les urgències d’un canvi climàtic i unes dislocacio­ns de desigualta­t que fan especialme­nt vulnerable la regió sud del continent europeu. D’aquí la importànci­a d’activar les mirades mestisses que neixen de la Mediterràn­ia i que poden donar al green new deal una ductilitat més empàtica i aferrada a la complexita­t del món a què ens enfrontem. Un objectiu que hauria de liderar Barcelona amb altres aliats meridional­s, i penso en Madrid i Lisboa perquè es pensen a elles mateixes des d’una Mediterràn­ia que sent l’alè atlàntic i africà alhora. En fi, un projecte urgent que encara espera projectes pilot que s’hauran de posar en marxa a partir del setembre del 2021. Encara hi som a temps.

Europa ha d’imaginar el seu futur verd no només des d’una visió inspirada en el nord i el centre

Les mirades que neixen de la Mediterràn­ia poden donar al ‘green new deal’ una ductilitat més empàtica

 ?? PERICO PASTOR ??
PERICO PASTOR
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain