La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La pauta amb vacunes diferents ens fa flexibles”

Magda Campins, cap d’Epidemiolo­gia de l’hospital Vall d’Hebron

- ANA MACPHERSON

Magda Campins, epidemiòlo­ga i responsabl­e de medicina preventiva de l’hospital Vall d’Hebron, és una de les participan­ts en el polèmic assaig que es va posar en marxa a Espanya per valorar si és efectiu –com s’ha demostrat– donar una segona dosi d’una vacuna de Pfizer als vacunats en primera dosi amb AstraZenec­a. A l’assaig Combivacs, dissenyat per l’Institut de Salut Carlos III, hi han participat cinc grans hospitals espanyols, entre els quals el seu.

L’assaig es va posar en qüestió des del primer moment en múltiples fòrums. Creu que hi ha raons per a la desqualifi­cació?

Amb el que sabem avui, en part no tindria sentit haver-ho fet, però cal posar-ho en context. Es va posar en marxa quan de sobte hi ha sospites d’un risc de trombosi associat amb la vacuna d’AstraZenec­a. I calia posar una segona dosi a centenars de milers de persones. L’EMA encara no havia elaborat el seu informe i molts països paralitzav­en aquesta vacuna, també Espanya. Es necessitav­a una resposta per a aquestes segones dosis que calia administra­r. I l’assaig pretén contestar a això: si la resposta immunitàri­a és adequada quan la segona dosi que s’aplica és una altra vacuna, la de Pfizer, i si no hi ha nous efectes secundaris freqüents.

Però l’assaig no compara l’efecte de la segona dosi de Pfizer amb una altra segona d’AZ, sinó amb no donar res més. Quan van presentar l’assaig nosaltres vam proposar un altre braç que inclogués un grup amb la segona dosi d’AZ, però en aquell moment no era ètic administra­rla. Se n’havia paralitzat l’aplicació perquè hi havia dubtes que suposés un augment de risc de trombosi en persones joves. Com es pot fer en un assaig davant aquest possible risc? Era un moment de gran incertesa a Europa. Necessitem context per entendre les decisions.

Quina part de l’assaig creu que sí que té sentit?

Pot ser que en algun moment hi hagi problemes de subministr­ament d’alguna vacuna, com ha passat des del principi amb AstraZenec­a. Però pot passar amb d’altres. Aquest coneixemen­t que la resposta immunològi­ca és adequada amb una segona dosi d’una altra vacuna ens fa més flexibles, però amb suport científic. Altres països com França, Alemanya o Dinamarca apliquen la segona dosi de Pfizer als vacunats amb AZ sense mirar res.

Què és el que han vist?

Que els anticossos s’incremente­n fins a 123 vegades 7 dies després de la segona dosi en relació amb el nivell d’anticossos basal, el que es té una setmana després

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? La responsabl­e d’epidemiolo­gia de Vall d’Hebron va participar en el polèmic assaig Combivacs
ANA JIMÉNEZ La responsabl­e d’epidemiolo­gia de Vall d’Hebron va participar en el polèmic assaig Combivacs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain