La Vanguardia (Català-1ª edició)

Límits que no són fronteres

L’Hospitalet i Esplugues impulsen la reforma de la plaça de la Bòbila, espai on comparteix­en contínuum urbà i equipament­s

- JOSE POLO

Esplugues de Llobregat

La plaça de la Bòbila són dues ciutats, dos barris, diversos equipament­s compartits i múltiples cultures en un sol lloc. S’hi fonen els límits municipals entre l’Hospitalet i Esplugues de Llobregat. No és una frontera, sinó més aviat al contrari. Fa poc s’ha obert la licitació per a la redacció del projecte i la direcció de la reforma d’aquest espai per valor de 139.106 euros.

Un dels accessos és el carrer de la Maladeta, que en una vorera té la placa blanca de la ciutat del Barcelonès, i a l’altra, la blava de la ciutat del Baix Llobregat. Molt a prop una mateixa via es diu Severo Ochoa en una localitat i Torrent a l’altra. Només les separa el pas dels cotxes. En temps de confinamen­t comarcal, cometre una infracció a la plaça era un joc de nens. Els límits municipals són completame­nt indetectab­les en el contínuum urbà.

Les fronteres mentals també es trenquen. Al costat de la seu de la Cofradía 15+1, amb llarga tradició per la Setmana Santa de l’àrea metropolit­ana de Barcelona, hi ha un bar regentat per ciutadans xinesos on serveixen un cafè correcte. Des de la terrassa es poden sentir diversos idiomes. Cartells de la candidatur­a de Guillermo Laso a la presidènci­a de l’Equador continuen enganxats en algunes parets. L’ús de l’espai públic és intens en un lloc molt freqüentat.

“Necessita una remodelaci­ó; tenim alguns incidents de mantenimen­t”, reconeix el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de l’Hospitalet, Fran Belver. Ja fa anys que l’espai requereix una reforma, malgrat que el 2017 se’n va modernitza­r una part. “Hem coincidit en el tractament de la plaça”, afegeix el seu homòleg d’Esplugues de Llobregat, Eduard Sanz. Malgrat que el projecte encara s’ha de concretar, tots dos consistori­s plantegen un parc urbà amb zones de jocs infantils, espai lliure i vegetació que aporti ombra, tot i que aquest últim aspecte també s’haurà d’adequar a l’aparcament que hi ha sota terra. La inversió aproximada serà de 2,6 milions d’euros, i s’espera que els treballs s’acabin, aproximada­ment, l’estiu del 2023.

El projecte està coordinat per l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) a través d’un programa específic per a aquests espais fronterers, no sempre resolts amb èxit. “Si cada ciutat ha de fer la seva part és un embolic”, assumeix Belver. “De vegades costa.

L’AMB facilita la coordinaci­ó entre municipis”, coincideix Sanz, que considera la Bòbila com un “centre neuràlgic” per la quantitat d’equipament­s que acull. I és que Esplugues i l’Hospitalet comparteix­en ambulatori, centre cultural, biblioteca i esplai, i a la plaça hi ha el mercat provisiona­l de Can Vidalet, que després d’anys d’espera a l’estiu es traslladar­à a un edifici nou que s’està acabant de fer al costat.

“Estem desitjant anar-nos-en al nou mercat al setembre”, explica l’Antonia, de la polleria Casanovas-Madrid. “Amb l’espai que deixi el provisiona­l espero que la plaça sigui millor, sobretot per als infants”, afegeix. La Mariela, que ja fa anys que viu a la zona després d’arribar procedent de Bolívia, hi coincideix:

“Necessitem un parc millor per als nens”, diu.

“És essencial guanyar l’espai del mercat provisiona­l; ara estem encaixonat­s, i la plaça s’ha convertit en menys participat­iva. La reforma és essencial. Més espai per a la trobada”, diu la directora del Centre Esplai Pubilla Cases-Can Vidalet, Sheila Beltrán. “Crec que els infants haurien de tenir veu i vot en el futur de l’espai”, opina. “S’han creat alguns racons una mica amagats que crec que són més conflictiu­s”, afegeix Beltrán, que també forma part del patronat de Fundesplai.

“Ens falten seients; n’hi ha pocs. I també una mica de vigilància, perquè s’hi fan botellots”, opina en Pepe, un veí de la zona que porta una mascareta amb els colors del Real Betis Balompié.

L’Àrea Metropolit­ana coordina els treballs, que requeriran una inversió de 2,6 milions d’euros

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? La plaça de la Bòbila, que és de l’Hospitalet però també d’Esplugues, un matí de maig
MANÉ ESPINOSA La plaça de la Bòbila, que és de l’Hospitalet però també d’Esplugues, un matí de maig

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain