La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Cal recuperar el vigor amb què va néixer la Casa Àsia”

Vint anys després de ser fundada, la Casa Àsia mira de reforçar, sota el guiatge del seu director general, Javier Parrondo, el paper d’instrument de diplomàcia pública i la vinculació amb Barcelona, on espera disposar d’una seu definitiva

- RAMON SUÑÉ

La Casa Àsia fa 20 anys. Javier Parrondo (Madrid, 1977) dirigeix aquest consorci de diplomàcia pública des de l’octubre del 2019. Llicenciat en Dret per la Universita­t Carlos III, va ingressar en la carrera diplomàtic­a el 2004. Profund coneixedor de la realitat asiàtica –la seva destinació anterior va ser l’ambaixada d’Espanya a Bangkok– té al davant el repte d’enfortir una institució que no ha rebut per part dels patrons l’atenció que es mereix i que, després d’una trajectòri­a agitada, busca un espai definitiu a Barcelona. La proposta de l’Ajuntament de traslladar-ne la seu al palau de Pedralbes s’obre camí.

Moment de tancar una etapa i obrir un nou cicle?

L’aniversari permet fer balanç i plantejar reptes de futur, consolidar les bases perquè la Casa Àsia continuï sent un instrument rellevant de diplomàcia pública, donarli un nou impuls i recuperar l’esperit amb què es va crear: convertir Barcelona en finestra a Orient i porta d’entrada d’Àsia-Pacífic a Espanya.

Una de les seves missions és que Àsia no sigui vista com a una amenaça sinó com a una oportunita­t?

Cal veure el continent com una oportunita­t econòmica, comercial, cultural. I el paper de la Casa és acostar-se a la regió sense prejudicis i des d’àmbits diferents dels de la diplomàcia tradiciona­l posant en contacte les corrrespon­ents societats civils.

Turisme de Barcelona promociona la ciutat als països asiàtics, però la competènci­a és forta. Barcelona arriba tard? Barcelona és una marca ja consolidad­a a Àsia, sobretot a través del futbol, però hi ha un problema per resoldre després de la pandèmia: la falta de connexions aèries directes. Quan recuperem la mobilitat caldrà veure quina és la resposta del turista asiàtic, que no se sent atret pel model de sol i platja sinó per l’atractiu cultural.

És el perfil que les autoritats barcelonin­es diuen que volen... És un turisme que encaixa bé a la ciutat, però fa falta més presència institucio­nal per promoure Barcelona. I un punt important: els turistes asiàtics són molt sensibles a les qüestions de seguretat.

Després de 20 anys, la Casa Àsia se sent còmoda a Barcelona? Sí, perquè des del principi es va establir un cordó umbilical entre la Casa i la ciutat. El 2007 se’n va crear una segona seu a Madrid, però la Casa Àsia no s’entén sense Barcelona i vull pensar que a l’inrevés passa el mateix. Però els compromiso­s adquirits del 2001 s’han de plasmar a la pràctica, i fa falta que les aportacion­s dels membres del consorci es correspong­uin amb l’acordat. I que dotin la Casa d’una seu estable.

El satisfà la proposta de l’Ajuntament de cedir-los part del Palau de Pedralbes?

Cal agrair-la. La ubicació és correcta, perquè la idea és crear allà un hub internacio­nal. Compartir edifici amb la Unió per la Mediterràn­ia té sentit. Ara som en un edifici funcional (el d’oficines de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a, al carrer Bolívia) i el cost del lloguer el suporta la Casa. Això contradiu els estatuts, pels quals la Generalita­t aporta les oficines i l’Ajuntament proveeix els espais per fer activitats. Necessitem un edifici que aculli totes aquestes activitats que anem ubicant en altres llocs partint d’acords amb la Fundació La Caixa, el CCCB, centres cívics... Cal dotar la Casa d’una seu. I la idea, i així l’hi he traslladat a l’Ajuntament,

“Els estatuts fixen una aportació mínima de 3 milions; avui és d’1,8 i a més paguem el lloguer”

“És una ubicació menys cèntrica que les seus anteriors, però és correcta”

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Javier Parrondo al pati de l’edifici d’oficines del districte 22@ que acull provisiona­lment la Casa Àsia
ÀLEX GARCIA Javier Parrondo al pati de l’edifici d’oficines del districte 22@ que acull provisiona­lment la Casa Àsia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain