La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Yakumanka fa un altre pas endavant

José Olave firma la proposta més interessan­t des que va obrir el restaurant barceloní de Gastón Acurio, amb plats peruans tradiciona­ls i d’altres de fusió peruanomed­iterrània

- CRISTINA JOLONCH

Potser una de les raons del bon funcioname­nt del Yakumanka (València, 207), el restaurant de Gastón Acurio a Barcelona, és aquest desig de viatjar quan només estava permès amb la memòria i el paladar. Retrobar-se amb la cuina peruana, tan singular i tan rica, era tota una aventura a què molts s’apuntaven en els horaris permesos o recorrent al delivery, que han tractat amb encert.

Visitem el restaurant que dirigeix Alonso Ferraro, el soci peruà d’Acurio, quan la restauraci­ó barcelonin­a recupera tots els torns i ens hi trobem una proposta modelada per tot el que s’ha viscut els últims mesos: una carta més reduïda i uns suggerimen­ts del dia subjectes al mercat, com ha de ser. Plats, explica Ferraro, que es despatxen fins que s’acaba el producte.

El pròxim repte és reactivar la barra, amb un menú de peix i marisc que completarà una oferta interessan­t

Han passat quatre anys des que, assegut a la barra del primer Yakumanka (amb aquesta mateixa firma també obriria a Mèxic DF i a Ginebra), un dia d’agost Acurio tastava els punts de picant i el toc dels cebiches o les causes abans de l’obertura, i defensava les porcions generoses del país andí i la puresa de cada recepta.

Després de diversos relleus a la cuina, fa un parell d’anys que el xef José Olave signa una proposta que ha anat evoluciona­nt i que es troba en un punt interessan­tíssim per l’equilibri entre alguns plats de cuina tradiciona­l i altres en què es busca l’atractiu de combinar els ingredient­s mediterran­is amb la cultura culinària del país

ha de quedar més bé. I després ens n’oblidem, esclar. La pregunta és: passaria res si s’eliminés aquesta famosa operació? Lògicament, no. Només que segurament hi hauria milers de persones, sobretot dones, que passarien una primavera més tranquil·la. Això sí, alguna empresa deixaria d’ingressar uns quants diners, si no fos que, a canvi, venguessin una operació salut tot l’any... Hi ha molts tipus de bellesa; el cos és imperfecte i que tenir el cos que un/a vol (o pot) és un dret.

lavanguard­ia.com/comer

 ?? ÀLEX GARCIA ?? El xef peruà José Olave compagina plats clàssics peruans amb d’altres de fusió mediterràn­ia
ÀLEX GARCIA El xef peruà José Olave compagina plats clàssics peruans amb d’altres de fusió mediterràn­ia
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain