La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lady Di provoca una tempesta a la BBC

El príncep Guillem critica durament la televisió pel cas Bashir i el Govern anuncia que revisarà la governança de l’ens

- REDACCIÓ

L’ombra de lady Di, l’exprincesa de Gal·les que va morir tràgicamen­t en un accident a París el 1997, és allargada, i ara ha empastifat el prestigi de la cadena de televisió BBC. El príncep Guillem va llançar una crítica ferotge a la BBC després de saber-se el resultat de la investigac­ió interna que ha conclòs que el periodista Martin Bashir va manipular documents i va coaccionar l’entorn de Diana Spencer per aconseguir una entrevista polèmica el 1995. El Govern britànic s’ha afegit a les crítiques. I el mateix dia, a l’altra banda de l’Atlàntic, el príncep Enric, que tenia 12 anys quan va perdre la seva mare, ha explicat a la televisió la sensació de pèrdua i abandoname­nt i el trauma que li va generar la seva absència.

El príncep Guillem ha fet públic un vídeo a Twitter en què arremet contra la conducta de la BBC i del periodista Martin Bashir per “la manera enganyosa” com el reporter va obtenir la famosa entrevista amb la seva mare, la princesa Diana, en què va parlar sobre la infidelita­t del príncep Carles amb Camilla Parker Bowles.

Guillem acusa la cadena pública britànica d’haver provocat la caiguda de la seva mare després de les conclusion­s de l’informe de lord Dyson, publicat dijous, en què s’admet que en el procés de consecució de l’entrevista hi va haver moltes deficiènci­es i que la BBC no va aconseguir que fos transparen­t, ni tan sols després de la primera comissió d’investigac­ió, dos anys després de l’emissió de l’entrevista.

Així mateix, segons va informar ahir l’Executiu de Boris Johnson, el Govern del Regne Unit examinarà la conveniènc­ia de reformar la governança de la BBC, una de les television­s europees de més credibilit­at sobre la qual ara s’ha desencaden­at una tempesta. El jutge lord Dyson va descobrir que Martin Bashir va encarregar extractes bancaris falsificat­s per mentir a la princesa Diana de Gal·les i, així, assegurar-se la famosa entrevista amb ella.

L’entrevista de Bashir a lady Di emesa el 1995 al programa Panorama va ser una de les grans exclusives mundials de la cadena britànica, perquè l’exesposa del príncep Carles hi va afirmar, amb referència a Camilla Parker Bowles, amiga de l’hereu al tron del Regne Unit: “Al meu matrimoni érem tres”.

Martin Bashir, de 58 anys, que ara s’encarregav­a de la cobertura religiosa de la ràdio i la televisió de la BBC, va dimitir dilluns, dies abans de saber-se que seria culpat per la comissió d’investigac­ió.

El ministre de justícia Robert Buckland ha assenyalat que “aquest informe és clarament condemnato­ri”

El fill gran de la princesa de Gal·les acusa la BBC d’haver provocat la caiguda de la seva mare

i que no només apunta a Bashir, sinó també a la direcció de la BBC i a “les decisions que es van prendre en el seu moment”. “Requerirà un examen detallat, i això és el que farà el govern amb calma per veure què cal fer per millorar la governança a la BBC”, ha afegit Buckland.

 ?? POOL / REUTERS ?? El príncep Guillem ahir en un acte oficial a Edimburg (Escòcia)
POOL / REUTERS El príncep Guillem ahir en un acte oficial a Edimburg (Escòcia)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain