La Vanguardia (Català-1ª edició)

El TS fixa les condicions amb què la llei de salut pot retallar drets

- CARLOTA GUINDAL

El Tribunal Suprem ha posat les primeres bases per les quals s’hauran de guiar les comunitats autònomes a l’hora de fixar restriccio­ns per controlar la pandèmia. Ara per ara, s’ha centrat en la part que té a veure amb la limitació de la llibertat de circulació.

Al recurs que va interposar el Govern de les Canàries contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia d’aquest territori reclamava que se li permetés fer tancaments perimetral­s entre illes quan aquestes últimes estiguessi­n al nivell 3 o 4 d’incidència per covid. Aquest argument no ha convençut la Sala Contencios­a Administra­tiva del TS, que rebutja els tancaments entre illes després d’haver comprovat raonadamen­t “la insuficièn­cia de la motivació presentada per justificar la limitació i la inconsistè­ncia de la mesura amb les excepcions previstes”. Els magistrats han mantingut la mateixa línia argumental que la Fiscalia.

El tribunal analitza la llei de Salut Pública del 1986 i explica que, a partir d’aquesta norma, es poden fixar limitacion­s puntuals de la llibertat de circulació sempre que l’Administra­ció acrediti l’existència d’una malaltia transmissi­ble greu que posi en perill la salut i la vida de les persones; que justifiqui que la limitació és imprescind­ible per impedir aquesta transmissi­ó perquè no hi ha altres mitjans eficaços per aconseguir-ho, o que determini en funció del nombre de malalts i de la seva localitzac­ió l’extensió subjectiva i territoria­l de la limitació. Amb aquesta base, explica que el control judicial s’ha de centrar en si l’administra­ció compleix amb aquests requisits.

A més a més, adverteix que la comunitat autònoma en qüestió ha d’identifica­r “amb prou claredat el perill greu per a la salut pública derivat d’una malaltia transmissi­ble que cal conjurar per preservar el dret a la salut i a la vida amb indicació dels fets que ho acrediten”.

També exigeix a les comunitats que facin una ponderació des del punt de vista “subjectiu, espacial i temporal”, així com una justificac­ió que no disposen

La sala rebutja les limitacion­s d’entrada i sortida a les Canàries i proposa mesures menys lesives

d’altres mitjans menys agressius per afrontar-ho i que els proposats siguin idonis i proporcion­ats.

És la primera vegada que el Suprem dona resposta a les restriccio­ns per la pandèmia d’ençà que el Govern espanyol va modificar la llei perquè després del final de l’estat d’alarma –el 9 de maig– sigui aquesta instància la que hagi de fixar la doctrina sobre les restriccio­ns proposades per les comunitats autònomes.

En un segon recurs sobre el tancament del municipi de Montefrío (Granada), la sala recorda al Govern que els tribunals no hi són per exercir funcions consultive­s, sinó per resoldre qüestions.

 ?? XAVI JURIO ?? Un moment de la festa sense distància social, però amb mascareta i antígens, a Sitges
XAVI JURIO Un moment de la festa sense distància social, però amb mascareta i antígens, a Sitges

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain