La Vanguardia (Català-1ª edició)

La nit, a prova

El lleure nocturn fonamenta en l’assaig de Sitges el clam per reobrir

- RAMON FRANCÀS Sitges

Uns quants centenars de voluntaris s’han convertit en els primers noctàmbuls a poder tornar a anar de copes i a ballar en bars musicals a Catalunya. Sitges ha escenifica­t com podria ser la reobertura del lleure nocturn, amb un estudi clínic amb tests ràpids d’antígens. Cap dels 405 voluntaris que es van fer la prova no va donar positiu. Procedien de les comarques del Garraf (un 80%), l’Alt Penedès i el Baix Llobregat, i també de Barcelona. Els més joves tenien 18 anys, i fins i tot hi va participar una persona de 76.

S’ho van passar d’allò més bé fins a les tres de la matinada d’ahir en cinc locals de l’emblemàtic carrer Primer de Maig, més conegut com el carrer del Pecat, durant la primera nit de gresca en molts mesos. Ho van fer en un àmbit delimitat, segur i controlat. Només es podien treure la mascareta en el moment precís de consumir, però no calia mantenir la distància de seguretat. Mossos d’esquadra, policia local i vigilància privada es van coordinar per vetllar pel compliment de les mesures. Es van repartir mascaretes quirúrgiqu­es i hi havia gel hidroalcoh­òlic en diversos punts. Alguns hotelers van oferir allotjamen­t bé de preu als participan­ts que volguessin.

D’aquí dues setmanes se sabrà la incidència que ha tingut aquest estudi clínic, que ha costat 20.000 euros a l’Ajuntament de Sitges, després d’una segona tanda de tests ràpids que es farà el 26 de maig.

Arancha Alba, veïna de l’Hospitalet de 19 anys, diu que s’hi va apuntar perquè “m’agrada moltíssim la marxa”. Afirma que no li ha anat gens bé això de no haver pogut sortir de nit des de fa més d’un any. A Núria López, de 53 anys, li va venir de gust un còctel, i va demanar un daiquiri. Aquesta barcelonin­a pensa que cal que els locals reobrin “per evitar que la gent s’organitzi el lleure nocturn pel seu compte”.

Andrés Coronel, copropieta­ri dels locals Pachito i Everslatin­g Love, no va parar de servir gintònics mentre qualificav­a la d’ahir com “una nit històrica, plena de sentiments i emocions”. I la infermera de Huelva Sara García, que treballa al CAP Drassanes del Raval de Barcelona, va fer una valoració molt positiva de la prova per l’actitud col·laborativa dels voluntaris a l’hora de sotmetre’s als tests d’antígens.

Segons el president de l’Associació d’Establimen­ts d’Oci Nocturn de Sitges, Damià Orts, “per al sector aquesta prova, en què hi ha hagut una barreja entre espai públic a l’aire lliure i de locals tancats amb poca ventilació, ha estat fonamental”. Entén que “és clau per donar pistes a l’Administra­ció”. Recorda que un 80% del lleure nocturn a Catalunya són bars musicals.

Orts espera que amb la reobertura del sector es pugui aturar el macrobotel­lot. “No ens cansarem de dir que som la solució, i no el problema”. Joan Colom, subdirecto­r general de drogodepen­dències de la Generalita­t, va explicar que es compararan els resultats de l’estudi amb els d’una població semblant a la que ha participat en la prova. L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, va afirmar que l’estudi “permetrà eliminar estigmes entre el col·lectiu de la gent jove i donar suport a un sector greument afectat, i l’únic que encara continua tancat”.

D’altra banda, Electrona, organitzad­ora de la festa La Mercè Electrònic­a, que es va celebrar l’1 de maig, va informar ahir que no s’ha detectat cap contagiat després de la festa de sis hores sense distància social però amb mascareta. A la prova pilot es va detectar càrrega viral en un jove de 19 anys, asimptomàt­ic.

D’aquí dues setmanes se sabrà la incidència en contagis d’aquest estudi clínic, que ha costat 20.000 euros

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain