La Vanguardia (Català-1ª edició)

Des d’Oxford contra el virus

- JOSEP CORBELLA

Dani Prieto-Alhambra va arribar a la Universita­t d’Oxford, al Regne Unit, l’estiu del 2009 per avançar en la tesi doctoral. El seu pla era quedar-s’hi sis mesos i tornar a Barcelona, on acabava d’aconseguir una plaça fixa de metge de família al centre d’atenció primària (CAP) de Manso.

Han passat dotze anys i continua a Oxford, on s’ha consagrat com un dels científics més reconeguts del món en l’especialit­at emergent de la farmacoepi­demiologia. Les evidències científiqu­es que ha aportat sobre vacunes i fàrmacs contra la covid s’han tingut en compte a l’Agència Europea de Medicament­s (EMA), a l’Agència Reguladora de Medicament­s i Fàrmacs del Regne Unit (MHRA), a l’Agència d’Aliments i Fàrmacs dels EUA (FDA) i, més recentment, al Departamen­t de Salut a Catalunya. Sorprenent­ment, el Ministeri de Sanitat a Espanya ha pres decisions sobre vacunes que van en la direcció contrària.

Paral·lelament a la seva activitat investigad­ora, continua exercint com a metge una vegada per setmana. “Els dimarts, a l’hospital Universita­ri d’Oxford”, explica en una entrevista per Zoom. “És el dia més dur de la setmana, acabo destrossat. Però si tens vocació clínica, el contacte amb els pacients és molt gratifican­t”.

Prieto-Alhambra recorda que “havia volgut ser metge des de petit. Tinc fotos de quan era petit disfressat de metge. No sé d’on em ve la vocació. De família segur que no, perquè el meu pare és enginyer i la meva mare mestressa de casa”.

Tot el que té relació amb l’ésser humà li interessa. També la literatura i la filosofia. “Suposo que es podria dir que soc un humanista”, reconeix. Quan anava a fer l’examen de selectivit­at i va haver d’indicar en quines carreres es volia matricular, va posar Medicina en totes les caselles. Va entrar a la Universita­t Autònoma (UAB). Després, quan va haver de triar especialit­at, va triar medicina de família.

“M’atreia el tracte amb els pacients i la gestió de la incertesa en la consulta”, explica. “És una cosa que passa en el dia a dia en l’atenció primària, que has de prendre decisions basant-te en informació incompleta sobre els pacients”. Així que va acabar el MIR el 2006, va començar a exercir com a metge de família al CAP passeig de Sant Joan, a Barcelona, i es va apuntar a un màster de la UAB sobre investigac­ió en atenció primària, on va aprendre els rudiments de l’epidemiolo­gia.

Va tenir com a mentor Adolfo Díez Pérez, que era cap de Medicina Interna a l’hospital del Mar i que el va posar en contacte amb la unitat d’investigac­ió epidemiolò­gica d’Oxford. Així va ser com va aterrar l’estiu del 2009 al Regne Unit, amb tres anys d’experiènci­a al CAP Passeig de Sant Joan i un projecte de tesi sobre tractament farmacològ­ic de l’artrosi.

“Allà va ser on em vaig enamorar de l’epidemiolo­gia. Em vaig adonar que, si un fa una aportació important en epidemiolo­gia, ajuda moltes persones. Té un impacte molt més gran que veient pacients un per un a la consulta, que per descomptat també és important”.

La tesi li va obligar a fer una immersió en farmacoepi­demiologia, una nova disciplina en què s’utilitzen dades anonimitza­des de milers de persones per analitzar els efectes de fàrmacs, vacunes o dispositiu­s mèdics a la vida real, més enllà de les condicions controlade­s dels assajos clínics. És un camp que ha fet eclosió al llarg de

Format com a metge de família, continua atenent pacients un dia a la setmana

 ?? D. P.-A. ?? Va arribar a la Universita­t d’Oxford l’estiu del 2009 per a una estada de sis mesos, i dotze anys després continua allà
D. P.-A. Va arribar a la Universita­t d’Oxford l’estiu del 2009 per a una estada de sis mesos, i dotze anys després continua allà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain