La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La família és un tema molt literari”

Toni Sala retrata el canvi econòmic i social produït pel turisme a la Costa Brava al llibre ‘Una família’

-

molta vida i també molta por de perdre-la. Es va salvar d’un bombardeig a la guerra, d’un camp... La proximitat de la mort és el que et fa veure la vida”.

L’hotel és un lloc fred, ja no té l’hospitalit­at de la fonda, i Sala, que estudia a Girona, quan ve el cap de setmana dorm cada vegada en una habitació diferent: “Els meus germans continuen el negoci familiar i això els dona una seguretat, però també unes limitacion­s. El que se’n va, guanya en llibertat, però també en paga un preu”. I la seva mare no se n’acaba de sortir amb la cohesió familiar: “Ma mare era determinis­ta i acceptava les coses com eren. S’avenia amb l’avi, que era molt rígid. Era carreter i tenia el tracte amb els cavalls. Això fa que l’animal s’humanitzi, però també t’animalitza a tu, en el millor sentit”.

L’escriptor és un testimoni privilegia­t de l’esclat del turisme: “Els avis paterns tenien una fonda en una punta de Sant Feliu i els avis materns a l’altra punta. Vaig viure un primer turisme que no era d’autocar. Venien amb el seu cotxe, els turoperado­rs van aparèixer després. Les fondes van passar a hotels, però no eren grans cadenes”.

“A Platja d’Aro abans tot eren camps i és on van invertir –detalla– . Sant Feliu va quedar bastant intocat, fins ara, perquè l’alcalde actual està arrasant tot el que té de valuós. L’última és que ens posaran un bloc de formigó on hi havia hagut d’haver el claustre del monestir, que és la llavor de Sant Feliu. És com el sarcòfag de Txernòbil. Els nostres enemics no ho haurien fet millor”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain