La Vanguardia (Català-1ª edició)

Llucia Ramis

- SUPERGLÚ

A No sóc racista, però..., Matthew Tree distingeix diverses fòbies que solen confondre’s: no són el mateix la islamofòbi­a, la xenofòbia i el classisme que el racisme. “Tot i que aquestes aberracion­s en la conducta responen al supremacis­me, i es toquen i conflueixe­n, són branques diferents del mateix arbre”, explica Màrius Serra. Publicat a Destino, és un manual per a persones de pell pàl·lida, segons el subtítol. Perquè l’autor assegura que mai explicaria a la gent de comunitats índies, afrocatala­nes, etcètera, com és ser com ells. “Quan l’hagueu llegit, tindreu ganes de compartir-lo”, diu Serra.

Mentre el presenten a la llibreria Byron, milers de migrants travessen nedant la frontera amb el Marroc. El president de Ceuta (del PP) parlarà d’“invasió”. El govern (del PSOE) enviarà l’exèrcit perquè retorni en calent homes, dones i infants esgotats i desesperat­s. Alguns mitjans faran servir llenguatge bèl·lic, que inclourà herois humanitari­s per desviar el focus. El problema se centrarà en la frontera, quan el que és greu i preocupant es troba a l’altra banda. La prova ha arribat a les nostres costes. Què hem de fer? Fingir que no hem vist res?

Tree explica que, als anys seixanta, hi havia un sol alumne negre a la seva escola. A secundària també hi havia un estudiant de fenotip africà. Després va anar coneixent afrocaribe­nys, i en parlar amb ells, l’avergonyia adonar-se que feia un esforç

16A

S

Solo las bestias

20 de maig Combinació guanyadora 2-13-15-17-32-40 Complem.: 28 Reint.:6 Joker: 0680319

Guanyadors

Euros

– 479.983,85 215.992,73 2.239,16 61,35 8,00 1,00

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain