La Vanguardia (Català-1ª edició)

Unamuno va ser assassinat el 1936?

- XAVI AYÉN

La versió oficial assegura que Miguel de Unamuno (18641936) va morir el 31 de desembre del 1936, a casa, a Salamanca, d’un accident cardiovasc­ular mentre conversava.

Nascut a Bilbao, Unamuno era catedràtic de grec a la Universita­t de Salamanca, institució de la qual va arribar a ser rector. Va ser elegit diputat independen­t durant la República. Els seus desacords amb els franquiste­s li van suposar la pena de reclusió al seu domicili.

El llibre La doble muerte de Unamuno (Capitán Swing), del professor Luis García Jambrina i el cineasta Manuel Menchón, planteja nombroses incògnites sobre la mort de l’escriptor. Recull les mateixes tesis que Menchón va exposar al documental Palabras para un fin del mundo a finals de l’any passat. Bàsicament, que hi ha la possibilit­at clara que fos assassinat però els perpetrado­rs, temorosos d’una propaganda internacio­nal molt desfavorab­le, haurien camuflat el seu crim com una mort natural.

L’únic testimoni de la mort va ser Bartolomé Aragón, un falangista que va afirmar que Unamuno es va quedar immòbil, suposadame­nt adormit fins que la pudor de la sabatilla cremada al braser el va alertar de la mort. Segons el comunicat mèdic (sense autòpsia), hi va haver un trencament vascular del seu bulb raquidi. La tesi ha estat desmentida per altres autors, com Antonio Heredia Soriano, per qui “l’assassinat és altament improbable”.

 ?? LA VANGUARDIA ?? Miguel de Unamuno
LA VANGUARDIA Miguel de Unamuno

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain