La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya s’obrirà a tots els turistes vacunats a partir del 7 de juny

Els britànics hi podran entrar sense cap restricció des d’aquest dilluns 24 de maig

- PILAR BLÁZQUEZ

Espanya va penjar ahir el cartell d’“Obert per vacances”. Després del pitjor any de la història per al turisme, el president del Govern va llançar el missatge clar, concís, però contundent que fa setmanes que el sector reclama per donar certesa als turistes internacio­nals i competir en igualtat de condicions amb països de l’arc mediterran­i com Grècia o Itàlia, que fa setmanes que enarboren la bandera de destinació oberta i segura.

El president del Govern, Pedro Sánchez, va desgranar durant la seva visita a Fitur les que seran les tres dates clau d’aquesta obertura. La que més va sorprendre, per ser la menys esperada, va ser el 7 de juny. A partir d’aquell dia podran entrar a Espanya tots els viatgers internacio­nals procedents de qualsevol país del món que certifiqui­n haver rebut la pauta completa d’alguna de les vacunes autoritzad­es per l’Agència Europea del Medicament (EMA) i per l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS).

Aquest anunci suposa obrir Espanya a dos mercats clau per al turisme espanyol de llarga distància. Els EUA d’una banda, però també Llatinoamè­rica, un mercat clau per a empreses del sector, com va alertar dijous passat el president d’Iberia, Javier Sánchez-Prieto, i on una de les vacunes més esteses ha estat la xinesa Sinopharm, reconeguda per l’OMS només des del 7 de maig.

Més crítica encara és la data del 24 de maig. Segons va publicar ahir el BOE i va explicar el president, a partir de dilluns vinent entren en funcioname­nt els nous criteris de la Unió Europea per permetre l’entrada de viatgers procedents de tercers països amb baixa intensitat de la pandèmia.

El límit passa dels 25 casos per cada 100.000 habitants vigent fins ara a 75 casos. Per tant, a la llista actual (Austràlia, Nova Zelanda, Singapur, Corea del Sud, Tailàndia, Ruanda, la Xina i Israel) s’uniran dilluns el Japó i –aquest és el canvi més substancia­l– el Regne Unit. “Des de dilluns vinent, Espanya estarà encantada, encantadís­sima, d’acollir tots els turistes britànics i d’altres nacionalit­ats que són benvinguts al nostre país sense restriccio­ns”, va assegurar Sánchez en espanyol i després en anglès, “perquè el missatge es difongui als mitjans anglesos”, va especifica­r.

Espanya li diu així al mercat que més turistes ha enviat tradiciona­lment abans de la covid que podran arribar a Espanya amb tota facilitat i sense cap tipus de requerimen­t sanitari. Però l’eufòria del president anunciant la mesura s’agafa amb pinces al sector turístic.

La Gran Bretanya continua recomanant als seus ciutadans no viatjar a Espanya perquè el país està catalogat amb semàfor taronja en el seu nivell de risc, per la qual cosa imposa una quarantena als que entren al Regne Unit des del nostre país. “Amb quarantene­s les reticèncie­s a viatjar són molt altes”, asseguren molts dels representa­nts del sector a Fitur.

Doblegar aquesta restricció i intentar que la Gran Bretanya actualitzi els seus criteris en les properes setmanes per incloure Espanya o, almenys, destinacio­ns com les Balears o la Comunitat Valenciana és el repte més complicat que té el Govern al front turístic.

Dins de la Unió Europea, els viatgers que provinguin de territoris catalogats amb els colors taronja, vermell i vermell fosc podran entrar a Espanya amb una PCR negativa realitzada en origen.

La tercera data clau és l’1 de juliol. Tal com s’apuntava en els últims dies, serà a partir d’aquell moment que començarà a ser operatiu el Certificat Digital Covid UE, com s’anomenarà definitiva­ment el fins ara denominat certificat verd digital, que permetrà als ciutadans europeus moure’s amb facilitat entre països de la Unió Europea.

“Amb el certificat digital, Espanya reprendrà totes les seves activitats econòmique­s de manera segura i aconseguir­em mobilitat en l’àmbit de la Unió Europea aquest mateix estiu”, va assegurar Sánchez.

El president va explicar que no es tracta d’un passaport, sinó d’“un instrument per facilitar la mobilitat”. Els qui el portin s’estalviara­n cues als aeroports i burocràcia sanitària per organitzar els seus viatges. A falta de més detalls, se sap que a Espanya seran les comunitats autònomes les encarregad­es d’expedir-lo, segellar-lo i lliurar-lo i que el Ministeri de Sanitat s’en

UNITAT D’ACCIÓ El Certificat Digital Covid s’estrenarà l’1 de juliol per als ciutadans europeus

SENSE RECIPROCIT­AT La Gran Bretanya continua recomanant no viatjar a Espanya i obliga a quarantena

carregarà de garantir-ne la coordinaci­ó. El futur document serà gratuït, i es podrà obtenir tant en versió digital com en paper. En els dos casos un codi QR proporcion­arà informació sobre si la persona que viatja està vacunada, ha passat la malaltia o té un resultat negatiu de PCR. Els qui no el tinguin, podran viatjar però complint les mesures burocràtiq­ues i de control sanitari actuals.

“Són notícies que afavoriran que s’obri més ràpidament la nostra destinació turística, sobretot en una temporada d’estiu tan necessària perquè el sector torni a recuperar-se”, assegurava ahir Jorge Marichal, president de la Confederac­ió Espanyola d’Hotels i Allotjamen­ts. Els portaveus de la patronal turística Exceltur i diversos representa­nts del sector presents a Fitur també van aplaudir la notícia.

A tots ells Pedro Sánchez els va llançar un missatge conciliado­r assegurant que el Govern espanyol continuarà donant suport al sector perquè “el turisme serà la palanca que impulsi definitiva­ment la sortida de la crisi i l’inici de la recuperaci­ó”.

 ??  ?? El president del Govern, Pedro Sánchez, durant la presentaci­ó del Certificat Digital Covid UE, ahir a Fitur
El president del Govern, Pedro Sánchez, durant la presentaci­ó del Certificat Digital Covid UE, ahir a Fitur
 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain