La Vanguardia (Català-1ª edició)

Front econòmic a favor d’ampliar l’aeroport

Una trentena d’entitats preparen un gran acte el 2 de juny

- MAITE GUTIÉRREZ

Els principals agents econòmics de Catalunya mouen fitxa a favor de l’ampliació de l’aeroport de Barcelona. Una trentena d’entitats, entre les quals Foment del Treball, la Cambra de Barcelona, Barcelona Tech City, Mobile World Capital (MWCapital), Cercle d’Economia, Círculo Ecuestre, Racc, Esade o Ufec, uniran la seva veu en un acte reivindica­tiu previst per al 2 de juny. En la trobada intervindr­à el catedràtic d’Economia i exconselle­r Andreu Mas-Colell, així com el president del Consell Assessor d’Infraestru­ctures, Paco Gutiérrez.

Igual com van fer al febrer per reclamar mesures per a la reactivaci­ó, el sector econòmic es mobilitza ara per demanar que Govern i ajuntament­s acordin amb Aena el projecte per a l’aeroport del Prat. El gestor aeroportua­ri, presidit per Maurici Lucena, proposa una inversió de 1.700 milions d’euros per allargar la tercera pista i construir la terminal satèl·lit. Això permetria, segons Aena, fer un salt qualitatiu a l’aeroport, augmentant la capacitat de passatgers –abans de la pandèmia vorejava el límit– i potenciant les connexions interconti­nentals.

El Govern de la Generalita­t –dirigit pel nou president, Pere Aragonès, que acaba de ser investit– i l’Ajuntament de Barcelona no han aclarit la seva posició sobre l’ampliació. La divisió en les dues administra­cions és palesa, amb els socis de govern enfrontats sobre això i fins i tot divergènci­es al si dels mateixos grups polítics.

El temps per prendre una decisió s’esgota, perquè el Govern central ha d’aprovar el programa d’inversions d’Aena al setembre. D’aquí la pressió dels agents econòmics. Després d’una reunió dijous a la tarda a Foment, patronal impulsora de la iniciativa, les 35 entitats han decidit passar a l’acció.

Aena, per la seva banda, també ha intensific­at els contactes per provar de desencalla­r el pla. Lucena es va reunir ahir amb la Cambra de Barcelona, dins de la seva ronda de converses amb institucio­ns i agents de Catalunya

sobre l’aeroport. La presidenta de la Cambra, Mònica Roca, va traslladar a Lucena “la necessitat” de treballar per consolidar el Prat com a hub interconti­nental i donar continuïta­t al Comitè de Desenvolup­ament de Rutes Aèries, que ha proposat d’augmentar la cinquanten­a de rutes interconti­nentals que tenia el 2019 amb Amèrica, Àfrica, l’Orient Mitjà i Àsia.

La pandèmia ha enfonsat el trànsit aeri fins a xifres sense precedents, però el gestor aeroportua­ri preveu una important recuperaci­ó cap al 2025, quan començarie­n les obres d’ampliació si el projecte tira endavant. Es calcula que comportari­en la creació de 20.000 llocs de treball i contribuir­ien a posicionar Barcelona al món just en el moment de recuperaci­ó del trànsit aeri.

L’acte empresaria­l del 2 de juny reivindica­rà aquests objectius per intentar que el Govern es mogui.

Mas-Colell participar­à en la trobada amb Foment, la Cambra de Comerç, Esade o el Racc

 ?? ÀLEX GARCIA ?? L’aeroport de Barcelona va arribar al seu límit de capacitat el 2019
ÀLEX GARCIA L’aeroport de Barcelona va arribar al seu límit de capacitat el 2019

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain