La Vanguardia (Català-1ª edició)

Grifols vol créixer fora del plasma i potenciar R+D

El grup reforça la innovació amb Albert Grífols al capdavant

- BLANCA GISPERT

Sant Cugat del Vallès

“Ara és el moment d’obrir el focus i de potenciar la innovació”, va anunciar ahir la multinacio­nal d’hemoderiva­ts Grifols durant la junta ordinària d’accioniste­s.

La companyia, que cotitza a la borsa espanyola i dels Estats Units, vol anar més enllà del seu negoci tradiciona­l –basat en la fabricació de medicament­s a través de l’obtenció de plasma– amb l’impuls de fàrmacs fets a partir de molècules no plasmàtiqu­es i processos biotecnolò­gics. El grup ja té presència en aquest camp amb la distribuci­ó a Europa del fàrmac Tavlesse, la llicència del qual va obtenir de l’empresa Rigel el 2020. També ha adquirit firmes com GigaGen (l’absorció de la qual va completar el març amb una inversió de 80 milions de dòlars) i que desenvolup­a medicament­s bioterapèu­tics recombinan­ts a través d’anticossos. A través d’aquests fàrmacs no plasmàtics Grifols vol combatre malalties immunològi­ques i neurològiq­ues. El president Víctor Grífols Roura i els consellers delegats Víctor Grífols Deu i Raimon Grífols

Roura no van donar més detalls sobre l’estratègia de diversific­ació, encara que van assegurar que el negoci d’hemoderiva­ts del plasma continuarà sent el principal gruix del negoci.

Una altra de les apostes de futur és l’àrea d’innovació. Ara, el grup destina el 5,6% dels seus ingressos a R+D i pretén anar incrementa­nt aquest percentatg­e “de forma gradual”. La família, que no va avançar més xifres, va explicar que el pla es basarà a combinar R+D interna i externa, a través d’adquisicio­ns (com la recent d’Alkahest), aliances amb multinacio­nals i col·laboracion­s amb universita­ts i startups. Un clar senyal d’aquesta aposta és el reforç de la divisió d’R+D amb el nomenament d’un nou equip capitaneja­t per Albert Grífols Coma-Cros, que ara agruparà totes les àrees de ciència.

La multinacio­nal, fundada a Barcelona el 1909 i amb 24.000 persones en plantilla, també va aprovar els comptes del 2020, un any en què va veure créixer els ingressos un 8%, fins a 5.340 milions, i registrar un benefici net de 619 milions, un 1,1% menys. “A causa de la covid, la xifra de donants va descendir i vam haver de comprar centres de plasma per compensar la caiguda”. Els nivells encara no s’han recuperat perquè als EUA –el país d’on és procedent el 75% del plasma de Grifols– la xifra de donants, que reben una contrapres­tació, segueix baixa a causa dels ajuts directes que Biden ha donat als ciutadans per pal·liar els efectes de la crisi. “Aquesta mesura ha reduït la necessitat de recórrer a la donació”, van detallar. La firma preveu recuperar l’obtenció de plasma en la segona meitat del 2021 i la normalitat en vendes en els 6 o 9 mesos següents, que és el temps que triga el processat de plasma. Per reduir la dependènci­a del mercat dels Estats Units, el grup està potenciant centres al Canadà, Egipte, Alemanya, Hongria i la Xina.

XII CONGRÉS DE CC.OO. CATALUNYA

La multinacio­nal preveu recuperar els nivells d’obtenció de plasma en la segona meitat del 2021

 ?? GRIFOLS / EP ?? Víctor Grífols Deu, Víctor Grífols Roura i Raimon Grífols Roura a la junta d’accioniste­s d’ahir
GRIFOLS / EP Víctor Grífols Deu, Víctor Grífols Roura i Raimon Grífols Roura a la junta d’accioniste­s d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain